Precisionsgjutare lön

30 700 kr

Gjutare

Vad blir lönen efter skatt?

29 700 - 30 700 kr / månaden

Industriell tillverkning

Löneutveckling Precisionsgjutare

Snittlön 30 700 kr
Män 30 900 kr
Kvinnor 0 kr

Vad innebär det att arbeta som Precisionsgjutare?

En precisionsgjutare arbetar med att tillverka detaljerade och noggrant utformade metalldelar genom gjutning. Detta innebär att man skapar formar, smälter metall och häller den i formarna för att skapa komponenter som uppfyller specifika tekniska krav. Arbetet kräver hög precision och noggrannhet, eftersom även små fel kan påverka den slutliga produktens kvalitet och funktion.

Lön för Precisionsgjutare

Snittlönen för en precisionsgjutare ligger på 30 700 kronor per månad. Män i yrket tjänar i genomsnitt 30 900 kronor. Tyvärr saknar vi specifika löneuppgifter för kvinnor inom samma yrke. Det är värt att notera att snittlönen har ökat från 28 200 kronor till 30 700 kronor sedan den senaste mätningen, vilket visar en positiv löneutveckling.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli precisionsgjutare krävs oftast en gymnasieutbildning med inriktning på industri eller teknik. Vissa arbetsgivare kan också erbjuda interna utbildningar och praktikplatser för att ge nyanställda den specifika kompetens som krävs. Det kan även vara fördelaktigt att ha en utbildning inom metallbearbetning eller materialteknik.

Förutsättningar för att få jobb som Precisionsgjutare

Arbetsförmedlingen gör ingen specifik bedömning av arbetsmarknaden för precisionsgjutare, men yrket faller inom området industriell tillverkning. Generellt sett kan det finnas goda möjligheter till arbete inom denna sektor, särskilt om man har rätt utbildning och erfarenhet. Det är också viktigt att vara uppdaterad med de senaste teknikerna och metoderna inom gjutning för att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Vad ska man tänka på om man vill arbeta som Precisionsgjutare?

Som precisionsgjutare är det viktigt att vara noggrann och ha ett öga för detaljer. Arbetet kan vara fysiskt krävande och innebär ofta att man arbetar i en bullrig miljö. Säkerhet är en annan viktig aspekt, då arbetet innebär hantering av smält metall och tunga maskiner. Det är också bra att vara beredd på att ständigt lära sig nya tekniker och metoder för att förbättra kvaliteten på de produkter man tillverkar.

Förmåner och anställningsvillkor

Förmåner för precisionsgjutare kan variera beroende på arbetsgivare. Vissa företag kan erbjuda betalda utbildningar för att förbättra medarbetarnas kompetens och karriärmöjligheter. Andra förmåner kan inkludera friskvårdsbidrag, betald mobiltelefon och andra typer av personalförmåner. Det är alltid bra att undersöka vilka specifika förmåner som erbjuds hos den arbetsgivare man är intresserad av.

Sammanfattningsvis kan arbete som precisionsgjutare vara en givande karriär för den som är intresserad av metallbearbetning och industriproduktion. Med en snittlön på 30 700 kronor och en positiv löneutveckling, är det ett yrke med goda ekonomiska utsikter. Med rätt utbildning och en vilja att ständigt förbättra sina färdigheter, kan man hitta stabila och intressanta arbetsmöjligheter inom detta yrke.

Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Precisionsgjutare har SSYK-koden 7211, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter