Makeupartist lön

28 700 kr

Övriga skönhets- och kroppsterapeuter

Vad blir lönen Efter skatt?

28 100 - 28 700 kr / månaden

Kvinnor tjänar 0% av vad män gör.

Kropps- & skönhetsvård

Löneutveckling Makeupartist

Snittlön 28 700 kr
Män 0 kr
Kvinnor 29 200 kr

Lön och arbetsförutsättningar för Makeupartister

Att arbeta som makeupartist kan vara både kreativt och givande. Yrket innebär att man använder färger, tekniker och produkter för att framhäva skönheten hos sina kunder. Snittlönen för en makeupartist i Sverige ligger på 28 700 kronor per månad. Kvinnor inom yrket tjänar i snitt 29 200 kronor i månaden. Det finns tyvärr inga specifika löneuppgifter för män i detta yrke.

Löneutveckling

Det är intressant att notera att snittlönen för makeupartister har ökat från 26 500 kronor till 28 700 kronor sedan den senaste mätningen. Denna positiva löneutveckling kan vara ett tecken på ökad efterfrågan eller erkännande av yrkets värde.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som makeupartist arbetar man med att applicera makeup för olika ändamål, såsom bröllop, modevisningar, film och TV-produktioner. Andra arbetsuppgifter kan inkludera rådgivning till kunder om hudvård och sminkprodukter, samt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna inom skönhetsindustrin. Kreativitet och ett öga för detaljer är viktiga egenskaper för att lyckas i denna roll.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli makeupartist kan man gå olika utbildningar. Det finns specifika yrkesutbildningar och kurser inom makeup och skönhet som kan vara både korta och längre. Många makeupartister har en grundläggande utbildning inom skönhetsvård och har sedan specialiserat sig genom vidareutbildningar och certifieringar. Erfarenhet och praktik är också viktiga komponenter för att bli framgångsrik inom yrket.

Förutsättningar för jobb

Makeupartist är ett yrke där nätverk och kontakter kan spela en stor roll för att få jobb. Många makeupartister arbetar som frilansare, vilket innebär att de själva måste hitta sina kunder och uppdrag. Det kan vara en utmanande men också givande arbetsform. Många makeupartister börjar sin karriär genom att erbjuda sina tjänster till vänner och familj för att bygga upp en portfölj och ett rykte.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare och anställningsform. Vissa makeupartister som är anställda på större salonger eller hos företag kan ha förmåner som betalda utbildningar för att hålla sig uppdaterade inom de senaste teknikerna och produkterna. Andra vanliga förmåner kan inkludera rabatter på produkter, betald mobiltelefon och ibland även hälsovård.

Viktiga egenskaper och färdigheter

För att lyckas som makeupartist är det viktigt att vara kreativ och ha ett gott öga för detaljer. Kundservice och kommunikation är också kritiska färdigheter, eftersom man ofta arbetar nära kunder och behöver förstå deras önskemål och behov. Flexibilitet och anpassningsförmåga är också viktiga, särskilt för frilansande makeupartister som kan arbeta under varierande arbetsvillkor och tidsscheman.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Makeupartist har SSYK-koden 5149, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter