- Lönestatistik
- Linnesömmerska
Linnesömmerska lön
31 443 - 30 948 kr / månaden
Kvinnor tjänar 25872% av vad män gör.
Hantverksyrken
Löneutveckling Linnesömmerska
Linnesömmerska: Ett hantverk med tradition och precision
Att arbeta som linnesömmerska innebär att du får kombinera ditt intresse för textilier och hantverk med en yrkesroll som kräver noggrannhet och precision. Linnesömmerskor, eller sömmare som yrkesgruppen också kallas, arbetar främst med att sy och reparera linneprodukter såsom dukar, servetter och sängkläder. Det är ett yrke med stolta traditioner och en viktig del av textilindustrin.
Lön för Linnesömmerskor
Snittlönen för en linnesömmerska ligger på 30 948 kronor, vilket är en ökning från tidigare 30 698 kronor. Tyvärr saknar vi specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom yrket, men vi vet att kvinnor tjänar 25 872% av vad män gör. Detta kan bero på olika faktorer som erfarenhet, arbetsgivare och arbetsort.
Utbildning och kvalifikationer
För att bli linnesömmerska krävs det oftast en utbildning inom textil och sömnad. Detta kan vara en gymnasial utbildning med inriktning på textil och mode, eller en yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Vissa arbetsgivare kan även erbjuda internutbildning, vilket innebär att du kan lära dig yrket direkt på arbetsplatsen.
Förutsättningar för att få ett jobb som Linnesömmerska
Enligt Arbetsförmedlingen finns det begränsat underlag för att göra en bedömning av jobbmöjligheterna inom yrket. Detta kan bero på att det är en smalare yrkesgrupp med specifika krav. Att ha en gedigen utbildning och praktisk erfarenhet inom sömnad ökar dock dina chanser att få ett jobb som linnesömmerska.
Vad gör en Linnesömmerska?
Linnesömmerskor arbetar med att sy och reparera linneprodukter. Detta kan inkludera allt från att skapa nya produkter till att reparera och underhålla befintliga. Arbetet kräver stor noggrannhet och en känsla för detaljer, då många linneprodukter används i formella sammanhang eller för speciella tillfällen.
Att tänka på om du vill bli Linnesömmerska
Om du är intresserad av att arbeta som linnesömmerska är det viktigt att du har ett öga för detaljer och en passion för textilier. Det är också bra att vara flexibel och kunna anpassa dig till olika typer av arbetsuppgifter. Eftersom yrket kräver precision är det också viktigt att du har tålamod och kan arbeta noggrant under längre perioder.
Förmåner och arbetsvillkor
Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare och anställningsform. Vissa arbetsgivare kan erbjuda betalda utbildningar för att utveckla dina färdigheter ytterligare. Andra vanliga förmåner kan inkludera betald mobiltelefon eller andra arbetsredskap som underlättar ditt arbete.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Linnesömmerska har SSYK-koden 7532, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Skräddare och ateljésömmerskor m.fl.
-
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Läderhantverkare och skomakare
-
Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
Tis, 17 dec 2024 - 08:56 -
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26