Lärare, trafikyrken lön

36 838 kr

Trafiklärare

Vad blir lönen efter skatt?

36 715 - 36 838 kr / månaden

Pedagogiskt arbete

Löneutveckling Lärare, trafikyrken

Lärare inom trafikyrken: Lön och arbetsförutsättningar

Att arbeta som lärare inom trafikyrken, eller trafiklärare som det också kallas, innebär att utbilda och förbereda elever för att ta körkort. Trafiklärare undervisar både teoretiskt och praktiskt, vilket betyder att de både håller i klassrumslektioner och ger praktisk körundervisning. Detta yrke kräver en bred kunskap om trafikregler, säkerhet och pedagogik.

Lön för trafiklärare

Snittlönen för trafiklärare är för närvarande 36 838 kronor per månad. Denna siffra har ökat från 35 660 kronor sedan förra året. Just nu saknar vi detaljerad information om lönen specifikt för män och kvinnor inom yrket.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli trafiklärare krävs det att man genomgår en särskild utbildning. Denna utbildning kan variera i längd men innehåller generellt både teori och praktik. Efter avslutad utbildning måste man också klara av Transportstyrelsens krav och få en godkänd licens för att kunna undervisa. Det är också viktigt att kontinuerligt vidareutbilda sig för att hålla sig uppdaterad med de senaste trafikreglerna och undervisningsmetoderna.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är möjligheterna att få arbete som trafiklärare stora. Efterfrågan på trafiklärare förväntas vara oförändrad de närmaste fem åren. Det finns dock vissa rekryteringssvårigheter och en relativt hög andel deltidsarbetande inom yrket. Detta gör att det kan finnas goda möjligheter för nyutexaminerade trafiklärare att snabbt hitta arbete.

Viktiga aspekter att tänka på

Om du funderar på att bli trafiklärare finns det några saker att vara medveten om. Först och främst är det ett yrke som kräver mycket tålamod och god kommunikationsförmåga, då du kommer att arbeta nära med elever som har olika förutsättningar och erfarenheter. Det är också en fördel att vara flexibel och anpassningsbar, då undervisningstiderna kan variera och ibland kräva arbete på kvällar och helger.

En annan viktig aspekt är att ha ett gediget intresse för trafiksäkerhet och pedagogik. Som trafiklärare har du en viktig roll i att utbilda framtida förare och därmed bidra till en säkrare trafikmiljö.

Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Lärare, trafikyrken har SSYK-koden 3441, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter