Bild som illustrerar Kronokommissarie

Kronokommissarie lön

34 200 kr

Inkasserare och pantlånare m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

33 500 - 39 300 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Kronokommissarie

Snittlön 34 200 kr
Män 35 300 kr
Kvinnor 33 600 kr
Yrket Kronokommissarie och dess lön

Kronokommissarie: Lön och Arbetsvillkor

Att arbeta som Kronokommissarie innebär en spännande och varierande vardag inom administration, ekonomi och juridik. Yrket, som även kan benämnas som Inkasserare och pantlånare, har en snittlön på 34 200 kr. Män inom yrket tjänar i genomsnitt 35 300 kr medan kvinnor tjänar 33 600 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Vad gör en Kronokommissarie?

Som Kronokommissarie arbetar man främst med att hantera och följa upp obetalda skulder. Det innebär att man har kontakt med både privatpersoner och företag för att driva in pengar som är förfallna. Arbetet kan också innebära att man genomför utmätningar och auktioner av egendom för att täcka skulder. Ibland kan man även behöva samarbeta med andra myndigheter och rättsliga instanser för att säkerställa att skulder blir betalda.

Utbildning och Förutsättningar

För att bli Kronokommissarie krävs det oftast en högskoleutbildning inom ekonomi, juridik eller administration. Många arbetsgivare ser även positivt på tidigare erfarenhet inom inkasso eller annan form av ekonomisk administration. Att ha goda kunskaper i lagar och regler, samt vara noggrann och strukturerad, är viktiga egenskaper för att lyckas i yrket.

Löneutveckling

Lönen för Kronokommissarier har sett en positiv utveckling och ökade från 32 000 kr till 34 200 kr sedan förra året. Detta tyder på en stadig efterfrågan på yrket och en positiv löneutveckling för de som väljer att satsa på denna karriär.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för en Kronokommissarie kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att man erbjuds olika typer av förmåner såsom betalda utbildningar och mobiltelefon. Dessa förmåner kan vara viktiga att ta i beaktning när man överväger att arbeta inom detta yrke.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är det svårt att göra en exakt bedömning av framtidsutsikterna för Kronokommissarier på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i en bredare yrkesgrupp, vilket gör att specifika prognoser för just Kronokommissarier är svåra att fastställa. Dock kan man anta att behovet av inkassohandläggare och andra liknande yrken kommer att fortsätta vara stabilt.

Att Tänka på om Du Vill Jobba som Kronokommissarie

Om du funderar på att bli Kronokommissarie, är det viktigt att du har en stark grund inom ekonomi och juridik. Du bör också vara beredd på att hantera känsliga ärenden och ha en god förmåga att kommunicera och förhandla med människor. Noggrannhet och struktur är avgörande, då du kommer att hantera stora mängder information och måste följa lagar och regler noga.

Att arbeta som Kronokommissarie kan vara mycket givande för den som är intresserad av ekonomi och juridik, och som trivs med en varierande arbetsdag. Med en positiv löneutveckling och möjlighet till olika förmåner, kan det vara en attraktiv karriärväg för många.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kronokommissarie är 39300 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en man inom samma yrke är 37000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kronokommissarie är 33500 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 33600 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
25-34 33300 kr 33600 kr
Snitt 95% 33900 kr 34200 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kronokommissarie har SSYK-koden 4212, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter