Kontrollveterinär lön

48 500 kr

Veterinärer

Vad blir lönen efter skatt?

39 800 - 50 600 kr / månaden

Kvinnor tjänar 97% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Kontrollveterinär

Snittlön 48 500 kr
Män 49 700 kr
Kvinnor 48 200 kr

Lön och arbete för Kontrollveterinär

Att arbeta som kontrollveterinär innebär en rad olika arbetsuppgifter och ansvarsområden. En kontrollveterinär har en viktig roll i att säkerställa djurhälsa och livsmedelssäkerhet genom inspektioner och kontroller av djurhållning och slakterier. De arbetar ofta inom myndigheter som Livsmedelsverket och Jordbruksverket.

Lönestatistik för Kontrollveterinär

Snittlönen för en kontrollveterinär ligger på 48 500 kr per månad. Det finns en viss löneskillnad mellan män och kvinnor inom yrket. Män tjänar i genomsnitt 49700 kr medan kvinnor tjänar 48 200 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar cirka 97 % av vad män gör. Det är dock värt att notera att snittlönen har ökat från 45 200 kr till 48 500 kr sedan förra året, vilket signalerar en positiv löneutveckling.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli kontrollveterinär behöver man ha en veterinärexamen, vilket innebär att man måste genomgå en fem och ett halvt år lång utbildning på universitetsnivå. I Sverige kan denna utbildning genomföras på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Efter examen behöver man även få en legitimation från Jordbruksverket för att kunna arbeta som veterinär.

Vad gör en Kontrollveterinär?

En kontrollveterinärs arbetsdag kan vara mycket varierande. De utför inspektioner på slakterier för att säkerställa att djuren behandlas humant och att köttet är säkert för konsumtion. De kan också bedriva tillsyn över djurhållning på gårdar, kontrollera djurens hälsa och välfärd, och utföra smittskyddskontroller. Deras arbete är avgörande för att säkerställa att djurhållningen uppfyller lagstadgade krav och att livsmedlen som når konsumenterna är säkra.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognos bedöms möjligheterna till arbete som veterinär, inklusive kontrollveterinär, vara stora både nu och på fem års sikt. Det finns dock vissa rekryteringssvårigheter, delvis på grund av att många veterinärer arbetar deltid. Efterfrågan på veterinärer förväntas vara oförändrad de kommande fem åren, vilket innebär att arbetsmarknaden förblir stabil.

Förmåner och arbetsvillkor

Förutom en konkurrenskraftig lön kan kontrollveterinärer ha tillgång till olika förmåner beroende på arbetsgivaren. Det kan inkludera betalda utbildningar för att hålla sig uppdaterad inom yrket, betald mobiltelefon och ibland även tjänstebil. Dessa förmåner kan vara betydelsefulla för att skapa en attraktiv arbetsmiljö.

Vad ska man tänka på om man önskar jobba som Kontrollveterinär?

Om du är intresserad av att bli kontrollveterinär bör du vara beredd på att arbeta med både administration och praktiskt arbete. Yrket kräver noggrannhet, en djup förståelse för djurens biologiska och medicinska behov samt en god förmåga att kommunicera och samarbeta med andra inom livsmedels- och djurhållningsbranschen. Det är också viktigt att vara medveten om de etiska och juridiska aspekterna av djurhållning och livsmedelssäkerhet.

Sammanfattningsvis erbjuder yrket kontrollveterinär både en stabil arbetsmarknad och konkurrenskraftig lön, med goda möjligheter till vidareutbildning och utveckling. Om du har en passion för djurhälsa och livsmedelssäkerhet kan detta vara yrket för dig.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kontrollveterinär är 50600 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 50300 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kontrollveterinär är 39800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 42900 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kontrollveterinär har SSYK-koden 2250, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter