Konfektionssömmerska lön

27 700 kr

Övr maskinoperatörer, textil-, skinn- o läderind

Vad blir lönen Efter skatt?

27 000 - 28 900 kr / månaden

Kvinnor tjänar 96% av vad män gör.

Industriell tillverkning

Löneutveckling Konfektionssömmerska

Snittlön 27 700 kr
Män 28 300 kr
Kvinnor 27 000 kr

Lön och Arbetsmarknad för Konfektionssömmerskor

Konfektionssömmerska är ett yrke som kräver både precision och konstnärlig känsla. Det är en viktig del av textil-, skinn- och läderindustrin. Snittlönen för en konfektionssömmerska ligger på 27 700 kronor per månad. Det finns en viss löneskillnad mellan könen, där män tjänar i genomsnitt 28 300 kronor och kvinnor 27 000 kronor. Kvinnor tjänar således 96% av vad män gör i detta yrke. Snittlönen har ökat från 26 900 kronor till 27 700 kronor sedan den senaste mätningen.

Arbetsuppgifter för en Konfektionssömmerska

En konfektionssömmerska arbetar med att sy och montera kläder och andra textilprodukter. Detta kan innebära allt från att sy ihop tygstycken till att fästa knappar och blixtlås. Arbetet kräver noggrannhet, skicklighet och en god förståelse för material och tekniker. Man kan arbeta med både manuella och automatiserade symaskiner, beroende på arbetsplatsens utrustning.

Utbildning och Kvalifikationer

För att arbeta som konfektionssömmerska är det ofta en fördel att ha en utbildning inom textil och sömnad, till exempel från en yrkeshögskola eller ett gymnasieprogram med inriktning på textil. Praktisk erfarenhet är också mycket värdefull, och många arbetsgivare värdesätter tidigare arbetslivserfarenhet inom området. Vissa arbetsgivare erbjuder även interna utbildningar och möjligheter att vidareutveckla sina färdigheter.

Arbetsförutsättningar och Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen finns det ingen specifik bedömning av jobbmöjligheterna för konfektionssömmerskor på grund av begränsat underlag. Det innebär att det kan vara svårt att få en exakt bild av efterfrågan och rekryteringssituationen för yrket. Dock är behovet av kvalificerade sömmerskor ständigt närvarande inom textilindustrin, särskilt inom specialiserade och högkvalitativa segment.

Vad ska man tänka på?

Om du är intresserad av att arbeta som konfektionssömmerska, är det viktigt att du har en passion för textil och design. Du bör vara noggrann, ha ett öga för detaljer och kunna arbeta effektivt med händerna. Arbetet kan ibland vara repetitivt, så tålamod och uthållighet är också viktiga egenskaper. Det är även fördelaktigt att vara flexibel och kunna anpassa sig till olika typer av arbetsuppgifter och maskiner.

Eventuella Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare. I vissa fall kan arbetsgivare erbjuda betalda utbildningar för att du ska kunna utveckla dina färdigheter ytterligare. Andra förmåner kan inkludera rabatter på företagets produkter, subventionerade måltider eller andra personalförmåner. Det är alltid bra att diskutera detta under anställningsintervjun för att få en tydlig bild av vad som erbjuds.

Sammanfattningsvis är konfektionssömmerska ett yrke som erbjuder en mix av kreativitet och teknisk skicklighet. Med en genomsnittlig lön på 27 700 kronor och möjligheter till vidareutbildning, kan detta vara ett attraktivt yrkesval för den som är intresserad av textil och mode.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Konfektionssömmerska är 28900 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Regionala sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 27700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Konfektionssömmerska är 27000 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 28200 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Konfektionssömmerska har SSYK-koden 8159, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 14 juni 2024
  Elpriset Fre, 14 jun 2024 - 13:01
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter