Kommunkamrer lön

47 800 kr

Revisorer m.fl.

Vad blir lönen Efter skatt?

38 100 - 52 700 kr / månaden

Kvinnor tjänar 89% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Kommunkamrer

Snittlön 47 800 kr
Män 51 200 kr
Kvinnor 45 700 kr

Kommunkamrer: En Karriär med Ansvar och Möjligheter

Kommunkamrer är ett yrke som kombinerar ekonomiskt ansvar med en viktig roll i den kommunala förvaltningen. Yrket innebär att man arbetar som revisor eller ekonom inom en kommun, vilket inkluderar att hantera budgetar, bokföring och ekonomisk planering.

Lönestatistik för Kommunkamrer

Snittlönen för en kommunkamrer ligger på 47 800 kr per månad. Det finns en löneskillnad mellan könen där män tjänar i genomsnitt 51 200 kr medan kvinnor tjänar 45 700 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar cirka 89% av vad män gör inom samma yrke. Jämfört med föregående år har snittlönen ökat från 46 700 kr till 47 800 kr.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli kommunkamrer krävs det ofta en högre utbildning inom ekonomi, exempelvis en kandidatexamen i ekonomi eller redovisning. Många arbetsgivare föredrar också att kandidaten har tidigare erfarenhet inom kommunal verksamhet eller redovisning. Det kan vara en fördel att ha goda kunskaper i ekonomisystem och lagar som reglerar kommunal ekonomi.

Relevanta Utbildningar

En kandidatexamen i ekonomi eller redovisning är en bra start. Vidareutbildningar och certifieringar inom offentlig förvaltning eller redovisning kan också vara meriterande. Praktisk erfarenhet genom praktikplatser eller deltidsjobb under studietiden kan ge en bra grund att stå på.

Arbetsuppgifter för en Kommunkamrer

Som kommunkamrer ansvarar man för att granska och kontrollera kommunens ekonomiska transaktioner och budgetar. Detta inkluderar att säkerställa att alla ekonomiska aktiviteter följer gällande lagar och regler, samt att rapportera och analysera ekonomiska resultat. Man kan också vara involverad i att utveckla och implementera ekonomiska strategier och budgetar.

Dagliga Arbetsuppgifter

En vanlig arbetsdag för en kommunkamrer kan inkludera att granska ekonomiska rapporter, genomföra revisioner, delta i budgetmöten och utföra analyser. Man kan också behöva samarbeta med andra avdelningar inom kommunen för att säkerställa att den ekonomiska informationen är korrekt och aktuell.

Förutsättningar för att Få ett Jobb som Kommunkamrer

För att bli framgångsrik som kommunkamrer krävs det att man är noggrann, analytisk och har en god förståelse för ekonomiska principer. Det är också viktigt att ha god kommunikationsförmåga eftersom man ofta behöver presentera ekonomiska rapporter och analyser för olika intressenter.

Personliga Egenskaper

Förutom teknisk kompetens är det viktigt att vara noggrann och detaljorienterad. Man bör också vara analytisk och ha förmågan att se helheten i ekonomiska sammanhang. God kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga är också värdefulla egenskaper.

Eventuella Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att kommunkamrerer erbjuds förmåner som betald utbildning för att hålla sig uppdaterade med nya lagar och regler inom ekonomiområdet. Andra vanliga förmåner kan inkludera flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete.

Exempel på Förmåner

Betald vidareutbildning, konferenser och seminarier, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete är exempel på förmåner som kan erbjudas till kommunkamrerer.

Sammanfattning

Att arbeta som kommunkamrer innebär att man har en viktig roll i att säkerställa kommunens ekonomiska stabilitet och transparens. Med en konkurrenskraftig lön och möjligheter till vidareutbildning och karriärutveckling, är detta ett yrke som erbjuder både utmaningar och belöningar. Om du är noggrann, analytisk och har ett intresse för kommunal ekonomi, kan en karriär som kommunkamrer vara rätt väg för dig.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Kommunkamrer är 52700 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Privata sektorn och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 48800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Kommunkamrer är 38100 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 40500 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kommunkamrer har SSYK-koden 2411, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige - 14 juni 2024
  Elpriset Fre, 14 jun 2024 - 13:01
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter