Bild som illustrerar Kiropraktor

Kiropraktor lön

36 592 kr

Kiropraktorer och naprapater m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

36 715 - 36 592 kr / månaden

Kvinnor tjänar 31312% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Kiropraktor

Yrket Kiropraktor och dess lön

Yrkesprofil: Kiropraktor

Kiropraktorer är specialiserade inom manuell behandling av muskuloskeletala problem, främst rygg- och nackbesvär. Deras arbete innebär att diagnostisera, behandla och förebygga störningar i ryggraden och det neuromuskuloskeletala systemet. Behandlingsteknikerna fokuserar ofta på manuell justering och manipulation av ryggraden, men kan även inkludera övningar, ergonomisk och livsstilsrådgivning.

Lön och ekonomiska aspekter

Enligt den senaste statistiken är snittlönen för en kiropraktor 36 592 kr. Det är viktigt att notera att detta kan vara en indikation på bristande data snarare än faktiska löneförhållanden. Löneutvecklingen för detta yrke har stått stilla från föregående år, vilket också pekar på potentiell brist på uppdaterad information.

Utbildning och kvalifikationer

För att arbeta som kiropraktor i Sverige krävs en avslutad utbildning från en ackrediterad kiropraktorutbildning, vilken ofta omfattar minst 4-5 års heltidsstudier. Utbildningen inkluderar kurser i anatomi, fysiologi, patologi, neurologi och kiropraktiska tekniker. Efter utbildningen måste man även genomgå en praktikperiod samt klarar ett statligt licensprov för att bli legitimerad kiropraktor.

Förutsättningar för att få jobb

Marknaden för kiropraktorer kan variera beroende på geografiskt område och efterfrågan på hälso- och sjukvårdstjänster. Generellt sett är det viktigt med starka kommunikationsförmågor och förmågan att bygga och underhålla patientrelationer. Förutom den formella utbildningen och licensieringen, ser arbetsgivare ofta efter erfarenhet från klinisk praktik eller andra relevanta arbetslivserfarenheter.

Viktiga överväganden

För den som är intresserad av att arbeta som kiropraktor är det viktigt att ha en god fysisk kondition, eftersom yrket ofta kräver manuella behandlingar som kan vara fysiskt krävande. En god förståelse för och intresse av människokroppens funktioner samt en vilja att hjälpa andra med deras fysiska hälsa är centrala aspekter.

Det finns för närvarande inga specifika uppgifter om förmåner som är unika för yrket kiropraktor, men det är inte ovanligt att större kliniker och arbetsgivare erbjuder förmåner som betald vidareutbildning, tjänstepension och andra hälsofrämjande insatser.

Lön per sektor

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Kiropraktor har SSYK-koden 2271, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter