Bild som illustrerar Församlingsmusiker

Församlingsmusiker lön

44 300 kr

Musiker, sångare och kompositörer

Vad blir lönen efter skatt?

37 900 - 47 500 kr / månaden

Kvinnor tjänar 88% av vad män gör.

Kultur, media, design

Löneutveckling Församlingsmusiker

Snittlön 44 300 kr
Män 47 500 kr
Kvinnor 41 600 kr
Yrket Församlingsmusiker och dess lön

Församlingsmusiker: Ett yrke i harmoni

Att vara Församlingsmusiker innebär att bidra med musik och sång i kyrkliga sammanhang. Yrket kan innefatta roller som kantor, organist, eller annan musiker inom församlingen. Församlingsmusiker är en del av den bredare kategorin Musiker, sångare och kompositörer, vilket innebär att de ofta står för både musikaliskt ledarskap och medskapande av musikaliska verk för gudstjänster och andra kyrkliga evenemang.

Lön för Församlingsmusiker

Genomsnittslönen för en Församlingsmusiker ligger på 44 300 kr per månad. Det finns en löneskillnad mellan könen inom yrket; män tjänar i genomsnitt 47 500 kr medan kvinnor tjänar 41 600 kr. Kvinnors lön motsvarar ungefär 88% av männens, vilket påvisar en viss lönediskriminering. Timanställda församlingsmusiker har en genomsnittlig timlön på 266 kr, baserat på en månad med 166 arbetstimmar.

Lönespann

De högsta lönerna inom yrket tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och tjänar 47 500 kr, medan den högsta lönen för en kvinna är 42100 kr. Den lägsta lönen för en kvinna ligger på 37900 kr, och för en man på 43500 kr. Detta visar på en lönespridning beroende på kön och anställningsform.

Arbetsuppgifter för en Församlingsmusiker

En Församlingsmusikers huvudsakliga uppgifter kretsar kring att leda och delta i musikaliska aktiviteter inom kyrkan. Detta kan inkludera att spela instrument, dirigera körer, komponera musik och ibland undervisa andra i musikteori och praktik. Musiker i denna roll är ofta involverade i att arrangera musik för särskilda högtider och ceremonier, såsom bröllop, dop och begravningar.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli Församlingsmusiker krävs ofta en musikalisk utbildning på högskolenivå, gärna med inriktning mot kyrkomusik. Många kantorer och organister har studerat vid musikhögskolor där de specialiserat sig på sitt valda instrument, såsom orgel eller piano, samt musikledning och komposition.

Framtidsutsikter och arbetsmarknad

Enligt prognoser finns det stora möjligheter till arbete för kantorer och organister nationellt sett. Trots detta finns paradoxala rekryteringsutmaningar, där det kan vara svårt att rekrytera samtidigt som det finns en hög andel deltidsarbete och arbetslöshet inom sektorn. På fem års sikt förväntas efterfrågan på kantorer och organister vara oförändrad.

Rekryteringssituation

Rekryteringssituationen för Församlingsmusiker kan beskrivas som komplex, då det finns rekryteringssvårigheter trots att arbetslösheten är hög i vissa delar av yrkesgruppen. Detta kan bero på att vissa regioner upplever brist på kvalificerade musiker, medan andra har ett överskott.

Förmåner och arbetsvillkor

Församlingsmusiker kan ibland erbjudas olika förmåner beroende på arbetsgivare och anställningsform. Dessa kan inkludera betalda fortbildningar, möjlighet att delta i musikevenemang och ibland en viss flexibilitet i arbetstider. Dock är sådana förmåner inte garanterade och varierar beroende på församlingens resurser och storlek.

Sammanfattning

Församlingsmusiker spelar en viktig roll i kyrkans musikliv, med ansvar för att leda och framföra musik som förgyller gudstjänster och ceremonier. Trots goda arbetsutsikter nationellt sett, finns det utmaningar i form av könsbaserad löneskillnad och komplex rekryteringssituation. För den som överväger en karriär som Församlingsmusiker är det viktigt att ha en stark musikalisk bakgrund och gärna en högskoleutbildning inom musik.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Församlingsmusiker är 47500 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 42100 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Församlingsmusiker är 37900 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 43500 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
35-44 113% 38600 kr 39400 kr
45-54 92% 43100 kr 44200 kr
55-64 96% 41700 kr 43200 kr
Snitt 88% 43200 kr 44300 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Församlingsmusiker har SSYK-koden 2652, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Nationellt bedöms möjligheterna till arbete som kantor och organist vara stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.

Nationellt bedöms rekryteringssituationen för kantorer och organister kännetecknas av rekryteringssvårigheter samtidigt som arbetslösheten och/eller andelen deltidsarbetande och/eller andelen som lämnar yrket är hög. På fem års sikt förväntas efterfrågan på kantorer och organister vara oförändrad.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter