Bild som illustrerar Fastighetstekniker

Fastighetstekniker lön

30 300 kr

Fastighetsskötare

Vad blir lönen Efter skatt?

20 800 - 35 800 kr / månaden

Kvinnor tjänar 97% av vad män gör.

Installation & drift/underhåll

Löneutveckling Fastighetstekniker

Snittlön 30 300 kr
Män 30 400 kr
Kvinnor 29 400 kr
Bild som representerar yrket Fastighetstekniker

Yrkesöversikt: Fastighetstekniker

Fastighetstekniker, även känd som fastighetsskötare, är yrket för dig som är intresserad av att arbeta med drift, underhåll och skötsel av fastigheter. Arbetet innebär en kombination av tekniska och administrativa uppgifter där man ansvarar för att byggnader och dess system fungerar optimalt. Detta kan inkludera allt från att hantera VVS-system och elinstallationer till att utföra mindre reparationer och se till att fastighetens utomhusmiljö är väl underhållen.

Lön och ekonomiska förutsättningar

Enligt senaste statistiken ligger snittlönen för en fastighetstekniker på 30 300 kr, vilket är en ökning från föregående års 29 400 kr. Löneskillnaden mellan könen är relativt liten där män i genomsnitt tjänar 30 400 kr och kvinnor 29 400 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar cirka 97% av vad män gör. Denna information är viktig för de som överväger yrket och vill förstå de ekonomiska aspekterna av det.

Utbildning och kompetenskrav

För att arbeta som fastighetstekniker krävs oftast en relevant utbildning. Det kan vara en yrkesutbildning inom fastighetsskötsel eller en teknisk utbildning som ger kunskaper i byggnadsteknik, VVS och el. Många arbetsgivare ser också gärna att du har praktisk erfarenhet av liknande arbete, vilket kan innebära att praktikplatser och lärlingsprogram är goda vägar in i yrket. Att ha grundläggande kunskaper i svenska och matematik är även det en fördel då arbetet kan innebära en del dokumentation och beräkningar.

Arbetsmarknad och karriärmöjligheter

Fastighetstekniker har goda möjligheter på arbetsmarknaden då det alltid finns ett behov av underhåll och skötsel av fastigheter. Yrket erbjuder även möjligheter till vidareutbildning och specialisering, exempelvis inom energieffektivisering eller fastighetsautomation, vilka är områden som växer och utvecklas kontinuerligt.

Vad bör man tänka på?

För den som funderar på att bli fastighetstekniker är det viktigt att ha en god fysisk hälsa då arbetet kan vara krävande och innebära en del tunga lyft. En serviceinriktad inställning är också viktig då du ofta kommer att ha kontakt med fastighetens användare. Dessutom är det bra att vara beredd på att arbetet kan innebära jourtjänstgöring, vilket kräver flexibilitet i arbetstiderna.

Förmåner i yrket

Många arbetsgivare erbjuder förmåner som kan inkludera allt från betalda utbildningar för vidareutveckling inom yrket till förmåner som betald mobiltelefon om ditt arbete kräver det. Dessa förmåner är inte bara till för att öka trivseln på arbetsplatsen men också för att behålla kompetent personal.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Fastighetstekniker är 35800 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en gymnasial utbildning, högst 2 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 33700 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Fastighetstekniker är 20800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Statliga sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 24700 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Fastighetstekniker har SSYK-koden 5152, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter