Djurhälsoveterinär lön

48 500 kr

Veterinärer

Vad blir lönen Efter skatt?

39 800 - 50 600 kr / månaden

Kvinnor tjänar 97% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Djurhälsoveterinär

Snittlön 48 500 kr
Män 49 700 kr
Kvinnor 48 200 kr

Lön och Arbetsförhållanden för Djurhälsoveterinärer

Att arbeta som djurhälsoveterinär innebär att man har en central roll inom djurvård och djurhälsa. Yrket är både utmanande och givande och erbjuder konkurrenskraftiga löner. Den genomsnittliga månadslönen för en djurhälsoveterinär ligger på 48 500 kr. Det finns en viss könsskillnad i lönerna där män i genomsnitt tjänar 49700 kr medan kvinnor tjänar 48 200 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar cirka 97% av vad män gör inom samma yrke. Snittlönen har ökat från 45 200 kr till 48 500 kr sedan den senaste mätningen, vilket visar en positiv trend inom yrket.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli djurhälsoveterinär krävs det att man genomgår en omfattande utbildning. Det första steget är att avsluta en grundläggande veterinärutbildning, som oftast tar fem och ett halvt år på universitetsnivå. Efter detta kan man behöva specialisera sig ytterligare inom djurhälsa genom olika kurser och praktikperioder. Det är också viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad med de senaste forskningsrönen och teknikerna inom djurvård.

Arbetsuppgifter för Djurhälsoveterinärer

Som djurhälsoveterinär arbetar man med att förebygga, diagnostisera och behandla sjukdomar hos djur. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på vilken typ av djur man specialiserar sig på, men generellt sett inkluderar de kliniska undersökningar, kirurgiska ingrepp, rådgivning till djurägare och samarbete med andra djurvårdsspecialister. Veterinärer kan också arbeta med att utveckla och implementera djurhälsoprogram, samt bedriva forskning inom området.

Förutsättningar och Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden för djurhälsoveterinärer är god och det finns många möjligheter till anställning inom både privat och offentlig sektor. Många veterinärer arbetar på djurkliniker, djursjukhus eller inom lantbruk. Det finns också möjligheter att arbeta med forskning eller inom myndigheter som Jordbruksverket. För att lyckas inom yrket bör man vara empatisk, noggrann och ha en stark passion för djur och deras välmående.

Förmåner och Utvecklingsmöjligheter

En del arbetsgivare erbjuder förmåner som betalda vidareutbildningar, vilket kan vara en stor fördel för den som vill fördjupa sin kunskap och specialisera sig inom ett specifikt område. Det är också vanligt med andra förmåner som betald mobiltelefon och andra arbetsrelaterade kostnader som kan underlätta vardagen. Karriärutvecklingsmöjligheterna inom yrket är goda, och det finns potential att avancera till ledande positioner eller att starta egen verksamhet.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Djurhälsoveterinär är 50600 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 50300 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Djurhälsoveterinär är 39800 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Offentlig sektorn och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 42900 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Djurhälsoveterinär har SSYK-koden 2250, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter