Bild som illustrerar Controller

Controller lön

52 600 kr

Controller

Vad blir lönen efter skatt?

40 100 - 61 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 87% av vad män gör.

Administration, ekonomi

Löneutveckling Controller

Snittlön 52 600 kr
Män 56 900 kr
Kvinnor 49 700 kr
Yrket Controller och dess lön

Yrkesprofil: Controller

En controller spelar en avgörande roll inom företagets ekonomiavdelning, ansvarig för budgetering, prognoser och ekonomisk analys. Deras arbete är centralt för att stödja företagets strategiska beslut och finansiella hälsa. En controller analyserar ekonomiska data, övervakar utgifter och intäkter, samt rapporterar ekonomiska resultat till ledningen. De arbetar ofta nära andra avdelningar för att säkerställa att ekonomiska mål uppnås.

Lönestatistik för yrket Controller

Den genomsnittliga månadslönen för en controller är 52 600 kr. En uppdelning efter kön visar att män i genomsnitt tjänar 56 900 kr medan kvinnor tjänar 49 700 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 87% av vad män gör. Sedan den föregående mätningen har snittlönen ökat från 50 400 kr till 52 600 kr, vilket indikerar en positiv löneutveckling inom yrket.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli controller krävs vanligtvis en akademisk examen inom ekonomi, företagsekonomi eller finans. Många controllers har även ytterligare kvalifikationer såsom en MBA eller certifieringar specifika för ekonomistyrning. Det är också fördelaktigt att ha goda kunskaper i ekonomisystem och Excel, samt erfarenhet från ekonomi- eller redovisningsarbete.

Vad krävs för att lyckas?

För att framgångsrikt arbeta som controller bör man ha en stark analytisk förmåga och vara detaljorienterad. Utmärkta kommunikationsfärdigheter är viktiga eftersom yrket innebär mycket samarbete med olika avdelningar och ledningsnivåer. Det är även viktigt att kunna arbeta under press då ekonomiska deadlines och noggrannhet är centrala aspekter av jobbet.

Förmåner inom yrket

Controllers kan ofta ta del av olika förmåner som är relaterade till deras yrkesroll. Dessa kan inkludera betalda vidareutbildningar, vilket inte bara hjälper till i deras nuvarande roll utan också bidrar till långsiktig karriärutveckling. Andra förmåner kan innefatta tjänstetelefon eller bidrag till hemmakontor, vilket stödjer en balans mellan arbete och privatliv.

Sammanfattning

Att arbeta som controller är både utmanande och belönande, med goda möjligheter till karriärutveckling och en positiv löneutveckling. Det kräver en kombination av akademisk bakgrund, praktiska färdigheter och personliga egenskaper. För den som är intresserad av ekonomi och har en förmåga att analysera och kommunicera komplexa data, kan yrket som controller vara mycket givande.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Controller är 61100 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 54300 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Controller är 40100 kr. Både män och kvinnor inom detta yrke har samma lägsta lön och arbetar inom den Statliga sektorn och har en förgymnasial utbildning.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Controller har SSYK-koden 2412, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter