Bild som illustrerar Chaufför, lastbil

Chaufför, lastbil lön

31 200 kr

Lastbilsförare m.fl.

Vad blir lönen Efter skatt?

28 700 - 31 400 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Transport

Löneutveckling Chaufför, lastbil

Snittlön 31 200 kr
Män 31 300 kr
Kvinnor 29 800 kr
Bild som representerar yrket Chaufför, lastbil

Översikt över yrket som Chaufför, lastbil

Att arbeta som lastbilschaufför innebär att man har ansvaret för att transportera varor och material från en plats till en annan. Detta yrke kräver inte bara goda körkunskaper utan även förmågan att hantera logistiska utmaningar och underhålla en god kommunikation med kunder och arbetsgivare. Arbetsuppgifterna inkluderar lastning och lossning av gods, planering av rutter samt upprätthållande av fordonets skick.

Lönestatistik inom yrket

Den genomsnittliga lönen för en lastbilschaufför i Sverige är för närvarande 31 200 kr. En jämförelse mellan könen visar att män tjänar i genomsnitt 31 300 kr medan kvinnor tjänar 29 800 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 95% av vad män gör. Detta markerar en ökning från föregående års genomsnittslön som låg på 29 900 kr, vilket indikerar en positiv löneutveckling inom yrket.

Utbildning och kompetenskrav

För att arbeta som lastbilschaufför krävs det att man innehar ett C-körkort, vilket är körkortet för tunga lastbilar. Utöver detta krävs ofta ett yrkeskompetensbevis, som intygar att föraren kan hantera de säkerhets- och arbetsmiljökrav som yrket ställer. Många arbetsgivare erbjuder även betald utbildning för att deras chaufförer ska kunna erhålla nödvändiga certifikat och behörigheter, såsom ADR-intyg för transport av farligt gods.

Förutsättningar för att få ett jobb

Utöver de formella kraven är det viktigt för lastbilschaufförer att vara flexibla gällande arbetstider då många transporter sker under obekväma timmar, inklusive nätter och helger. En god fysisk hälsa samt förmågan att arbeta självständigt under press är också värdefulla egenskaper i detta yrke. God lokalkännedom eller förmågan att använda GPS-teknologi effektivt är ytterligare fördelar som kan hjälpa en blivande lastbilschaufför att lyckas i yrket.

Vad man ska tänka på om man önskar jobba som lastbilschaufför

För den som överväger att bli lastbilschaufför är det viktigt att ha en realistisk bild av yrkets krav och förutsättningar. Det är ett yrke som ofta innebär långa perioder borta från hemmet, vilket kan påverka privatlivet. Därför är det viktigt att överväga hur väl detta passar in i ens personliga livssituation. Att kontinuerligt uppdatera sina körkunskaper och hålla sig informerad om nya lagar och regler inom transportindustrin är också avgörande för att framgångsrikt kunna utöva yrket.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Chaufför, lastbil är 31400 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Regionala sektorn och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 30200 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Chaufför, lastbil är 28700 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 29400 kr.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Chaufför, lastbil har SSYK-koden 8332, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter