Bilplåtslagare lön

32 200 kr

Tunnplåtslagare

Vad blir lönen Efter skatt?

32 000 - 32 200 kr / månaden

Industriell tillverkning

Löneutveckling Bilplåtslagare

Snittlön 32 200 kr
Män 32 300 kr
Kvinnor 0 kr

Bilplåtslagare: Lön och Arbetsbeskrivning

Bilplåtslagare, även kända som tunnplåtslagare, är specialister inom reparation och formning av karosser och andra plåtdelar på fordon. Arbetsuppgifterna kan inkludera allt från att reparera mindre bucklor till att byta ut hela karosspaneler. Det är ett yrke som kräver både teknisk skicklighet och noggrannhet.

Lön för Bilplåtslagare

Den genomsnittliga månadslönen för en bilplåtslagare ligger på 32 200 kr. Män inom yrket tjänar något mer, med en genomsnittslön på 32 300 kr. Vi saknar specifika löneuppgifter för kvinnor inom yrket, men det är viktigt att arbeta för jämställda löner inom alla yrkesgrupper. Det är också värt att notera att snittlönen för bilplåtslagare har ökat från 31 300 kr till 32 200 kr sedan förra året, vilket indikerar en positiv löneutveckling.

Utbildning och Förutsättningar

För att bli bilplåtslagare krävs vanligtvis en gymnasial utbildning inom fordons- och transportprogrammet, med inriktning på karosseri och lackering. Efter gymnasiet kan det vara fördelaktigt att gå en lärlingsutbildning för att få praktisk erfarenhet. Det finns även möjlighet att vidareutbilda sig genom olika yrkeshögskoleutbildningar.

Arbetsmarknadsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna till arbete som bilplåtslagare stora. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad, vilket innebär att det kommer fortsätta att finnas en stabil arbetsmarknad för yrket. Dock kännetecknas rekryteringssituationen av vissa svårigheter, samtidigt som det är många som lämnar yrket. Detta kan skapa möjligheter för nya arbetssökande att snabbt komma in på arbetsmarknaden.

Vad man ska tänka på

Att arbeta som bilplåtslagare innebär att man ofta arbetar i verkstadsmiljöer, vilket kan innebära exponering för buller och damm. Det är viktigt att använda rätt skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter för att minimera risker. Yrket kräver också god fysisk kondition och en viss teknisk och mekanisk förståelse.

Eventuella Förmåner

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare. Vissa företag kan erbjuda betalda utbildningar eller vidareutbildningar för att hålla sina anställda uppdaterade med den senaste tekniken inom branschen. Andra vanliga förmåner kan inkludera friskvårdsbidrag och möjlighet till flexibla arbetstider.

Sammanfattning

Bilplåtslagare är ett yrke med goda framtidsutsikter och möjligheter till en stabil inkomst. Med en genomsnittlig lön på 32 200 kr och en positiv löneutveckling finns det mycket att vara optimistisk över för den som överväger detta yrkesval. Utbildningskraven är tydliga och det finns goda möjligheter till vidareutbildning och karriärutveckling.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Bilplåtslagare har SSYK-koden 7214, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
  Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
 • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
  Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
 • Styrräntan - Senaste Nytt om Styrräntan: Hur Påverkar Det Dig?
  Styrräntan Ons, 8 maj 2024 - 12:56
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter