Bild som illustrerar Astronom

Astronom lön

48 500 kr

Fysiker och astronomer

Vad blir lönen efter skatt?

39 600 - 56 200 kr / månaden

Kvinnor tjänar 95% av vad män gör.

Naturvetenskapligt arbete

Löneutveckling Astronom

Snittlön 48 500 kr
Män 49 200 kr
Kvinnor 46 900 kr
Yrket Astronom och dess lön

Översikt över yrket som Astronom

Astronomi är en fascinerande vetenskap som fokuserar på studiet av himlakroppar och universum som helhet. Astronomer använder teleskop och andra teknologiska verktyg för att observera stjärnor, planeter, galaxer och andra astronomiska fenomen. De analyserar data för att öka förståelsen för universums struktur och historia.

Lön för Astronomer

Den genomsnittliga lönen för en astronom i Sverige är 48 500 kr per månad. Enligt senaste data tjänar män i genomsnitt 49 200 kr medan kvinnor tjänar 46 900 kr, vilket innebär att kvinnor tjänar 95% av vad män gör. Lönen har ökat från 47 800 kr till 48 500 kr sedan den senaste mätningen, vilket visar en positiv trend i löneutvecklingen för detta yrke.

Utbildningskrav och kvalifikationer

För att bli astronom krävs det vanligtvis en doktorsexamen i astronomi eller ett närliggande fält som fysik. Utbildningsvägen börjar ofta med en kandidatexamen i fysik eller matematik följt av en masterexamen och slutligen en PhD. Denna akademiska bakgrund är nödvändig för att förstå de komplexa naturvetenskapliga principerna och för att kunna genomföra egen forskning.

Förutsättningar för att få ett jobb som Astronom

Arbetsmarknaden för astronomer är tämligen konkurrenskraftig, med huvudsakliga anställningsmöjligheter inom universitet och forskningsinstitutioner. Nätverkande och publicering av forskningsresultat är viktiga aspekter för att lyckas inom yrket. Dessutom kan praktiska erfarenheter från observatorier eller forskningsprojekt stärka dina chanser att få arbete.

Vad man bör tänka på vid karriär inom astronomi

Att arbeta som astronom kräver inte bara en stark vetenskaplig och matematisk förmåga, men också tålamod och precision då forskning ofta är långsiktig och datainsamling kan vara tidskrävande. Dessutom är det viktigt att kunna arbeta i team, då många forskningsprojekt genomförs i grupper.

Eventuella förmåner

Astronomer som är anställda vid universitet eller forskningsinstitut kan ofta ta del av förmåner som betalda vidareutbildningar, tillgång till state-of-the-art forskningsutrustning och möjligheten att arbeta i internationella samarbeten. Dessa förmåner bidrar till yrkets attraktivitet och är värdefulla för den personliga och professionella utvecklingen.

Sammanfattning

Astronomi är ett yrke som erbjuder möjligheten att utforska universums mysterier. Med en konkurrenskraftig lön och möjligheten till kontinuerlig professionell utveckling, kan en karriär som astronom vara både givande och stimulerande. För de som är beredda att investera i en lång och krävande utbildning, och som har passion för vetenskap och forskning, kan astronomi vara det perfekta yrkesvalet.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Astronom är 56200 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar som privatanställd tjänsteman och har en ospecificerad utbildningsnivå. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 52800 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Astronom är 39600 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar som privatanställd arbetare och har en Uppgifter saknas. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 41200 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Astronom har SSYK-koden 2111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter