Bild som illustrerar Ädelstensslipare

Ädelstensslipare lön

34 662 kr

Guld- och silversmeder

Vad blir lönen efter skatt?

34 538 - 34 662 kr / månaden

Kvinnor tjänar 24758% av vad män gör.

Hantverksyrken

Löneutveckling Ädelstensslipare

Yrket Ädelstensslipare och dess lön

Lön och arbete för Ädelstensslipare

Att arbeta som ädelstensslipare innebär att man förädlar råa ädelstenar till färdiga smyckesstenar genom att slipa och polera dem. Detta yrke kräver stor precision och noggrannhet, då varje sten är unik och måste behandlas därefter. Ädelstensslipare arbetar ofta tillsammans med guld- och silversmeder för att skapa vackra och värdefulla smycken.

Lönestatistik för Ädelstensslipare

Snittlönen för en ädelstensslipare är 34 662 kronor per månad. Det är en ökning från förra årets snittlön som var 34 382 kronor. Tyvärr saknas specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom detta yrke, men det är värt att notera att kvinnor tjänar 24 758 procent av vad män gör inom denna bransch.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli ädelstensslipare krävs det ofta en yrkesutbildning inom guld- och silversmide eller en specifik utbildning i ädelstensslipning. Det finns flera utbildningar inom hantverk och design som kan ge en bra grund för detta yrke. Att ha en god känsla för detaljer och en konstnärlig ådra är också viktigt. Praktisk erfarenhet är värdefull, och många börjar sin karriär genom att vara lärlingar hos erfarna ädelstensslipare.

Arbetsuppgifter

Ädelstenssliparens huvudsakliga arbetsuppgift är att förvandla råa ädelstenar till färdiga smyckesstenar. Detta innebär att man använder olika slip- och polermaskiner för att forma stenarna och få fram deras bästa egenskaper. Man måste också bedöma stenarnas kvalitet och välja rätt slipteknik för varje specifik sten. Noggrannhet och tålamod är avgörande, då varje misstag kan påverka stenens värde.

Förutsättningar för att få jobb

Efterfrågan på ädelstensslipare kan variera beroende på ekonomiska förhållanden och trender inom smyckesbranschen. Att ha en gedigen utbildning och praktisk erfarenhet ökar chanserna att få jobb inom detta yrke. Att kunna visa upp en portfölj med tidigare arbeten kan också vara en stor fördel. Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad med nya tekniker och trender inom branschen.

Förmåner

Förmåner kan variera beroende på arbetsgivare. Vissa arbetsgivare kan erbjuda betalda utbildningar för att vidareutveckla sina anställdas färdigheter. Andra förmåner som betald mobiltelefon eller andra tekniska hjälpmedel är dock ovanliga inom detta yrke.

Lön fördelat på ålder och sektor
Lön per sektor
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Ädelstensslipare har SSYK-koden 7312, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Lediga jobb
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter