Handläggare med ansvar för Natorelaterade frågor

Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb

Stockholms län, Stockholm

Tidigare erfarenhet är önskad

19 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Handläggare med ansvar för Natorelaterade frågor

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Vi stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter

Som handläggare med ansvar för Natorelaterade frågor på enheten för internationella relationer jobbar du som en integrerad del av en befintlig Natofunktion bestående av ca fem kollegor.

Du ansvarar för att på olika sätt stödja med kunskap, (omvärlds)analys och myndighetsgemensam överblick rörande civila beredskapsfrågor i Nato, inkl. sådana som behandlas i Civil Protection Group (CPG) under Natos Resilienskommitté. Du ska kunna anlägga ett myndighetsövergripande perspektiv vid beredning av olika Natofrågor och beakta synergier mellan olika verksamhetsområden. För att lyckas med dessa uppgifter kommer du behöva föra en bred dialog kring Natofrågor, men även kring relaterade EU- och internationella frågor med verksamhetsansvariga och experter inom myndigheten, samt externt med Regeringskansliet och andra aktörer inom beredskapssystemet. I tjänsten ingår även att samordna och bidra till utvecklingsarbetet av Natorelaterade utbildningar för såväl MSB-personal som andra aktörer i det svenska beredskapssystemet.

Sammantaget kommer dina insatser inom ramen för tjänsten bidra in i arbetet kring den strategiska utvecklingen av civilt försvar som en del av totalförsvaret, med fokus på Natoperspektivet.

Förutom Natofrågor förväntas du vid behov bidra aktivt till andra processer på enheten där det finns synergier, rörande exempel EU, enskilda multi- och bilaterala sammanhang och så vidare. Resor förekommer i tjänsten.

Dina kunskaper och kompetenser

Vi söker dig som har relevant akademisk utbildning. Du besitter kunskap kring EU-, Nato- och internationellt arbete, säkerhets- och försvarspolitik och samhällsskydd, beredskap och krishantering. Vidare har du tidigare erfarenhet från en myndighet eller organisation med ansvar inom ramen för svenskt totalförsvar. Du har även:

  • god analytisk förmåga och erfarenhet av uppgifter som omfattar insamling, bearbetning och sammanställning av komplex information.
  • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift såväl på svenska som på engelska.

Det är meriterande om du har:

  • erfarenhet från internationell samordning
  • erfarenhet från projektledning
  • erfarenhet av att planera och genomföra kunskapshöjande aktiviteter, utbildningar och övningar
  • erfarenhet av kommunikationsarbete

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.

Vi fäster mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet kräver mycket god kommunikations- och samarbetsförmåga samt flexibilitet och ödmjukhet inför arbetsuppgifterna. Arbetsbelastningen är tidvis hög och kräver stresstålighet, självständighet, förmåga att prioritera samt ett strukturerat arbetssätt.

Om anställningen

Vi erbjuder dig ett vikariat på sex månader, med möjlighet till förlängning. Din placeringsort kommer att vara Stockholm på vårt kontor Tomteboda, och resor i anställningen förekommer.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss

Enheten för internationella relationer på Avdelningen för internationella relationer, forskning och innovation ansvarar för att ta fram övergripande inriktning för myndighetens EU- och internationella samarbete med utgångspunkt i prioriterade verksamhetsområden. Enheten stödjer myndighetsledningen och övriga avdelningar genom att bl.a. samordna deltagandet i olika EU- och internationella fora, ta fram underlag för instruktion inför möten, bidra med kunskap och kvalificerad analys utifrån utblickande omvärldsbevakning, samt tillhandahålla sammanställningar, rutiner och vägledning.

Samordningen av MSB:s engagemang i olika Natorelaterade frågor är en viktig del av enhetens uppdrag. Det omfattar bl.a. samordning inför möten i och/eller med koppling till den högsta kommittén för resiliens- och krisberedskapsfrågor i Nato, Resilienskommittén och dess underliggande planeringsgrupper, inklusive Civil Protection Group (CPG), där MSB deltar. Enheten ansvarar även för annan relaterad mötesverksamhet samt att lämna stöd till deltagandet i/genomförandet av Nato-relevanta utbildningar, seminarier, övningar, osv. MSB:s engagemang i Natorelaterat arbete vägleds bl.a. av regeringens raminstruktion för det civila beredskapsarbetet inom Nato.

Utöver Nato-relaterade frågor ansvarar enheten för övergripande samordning av myndighetens EU-arbete, det nordiska samarbetet och det bilaterala avtalsbaserade samarbetet med USA och Kanada. Avdelningen ansvarar även för samordning inom ramen för Östersjöstaternas råd (Council of the Baltic Sea States, CBSS) och rapporteringen i förhållande till EU:s strategi för Östersjöregionen liksom frågor rörande olika multi- och bilaterala samarbeten. Enheten ansvarar vidare för samordning av och stöd till andra avdelningar inom MSB och andra svenska aktörer kring EU-finansieringsförfaranden. Inom avdelningen finns även en enhet för forskning och innovation. Nära samverkan sker mellan enheterna på avdelningen samt med andra berörda delar av MSB:s verksamhet.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Vill du veta mer?

Kontakta tf. enhetschef Christer Brown. Fackliga företrädare är Jörgen Mähler (Saco-S), Jan Fenelius (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 29 januari.

Det är ditt ansvar som sökande att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Som statlig myndighet omfattas vi av offentlighetsprincipen. Det innebär att om någon begär att få kopior på till exempel ansökningshandlingar är vi skyldiga att lämna ut dem.

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriserna i Sverige 2025-01-09: Vad kostar det att ladda bilen?
    Tors, 9 jan 2025 - 13:15
  • Inflationen - Inflationen i Sverige sjunker till 1,5% i december
    Ons, 8 jan 2025 - 18:05
  • Rabattkod - Exklusivt Träningserbjudande: Träna 2025 för Halva Priset med myMOWO!
    Fre, 3 jan 2025 - 09:01
  • Allmänt - Statsskuld.se: Nya Skatteberäkningar & Jobbsök
    Tors, 2 jan 2025 - 19:54
  • Opinionen - Novus December 2024: Socialdemokraterna i topp
    Tis, 31 dec 2024 - 14:35
  • Lån - Bolåneräntor i Sverige 2024-2026: Prognos och Råd
    Lör, 28 dec 2024 - 11:48
  • Styrräntan - Riksbanken sänker styrräntan: Hur påverkas din ekonomi?
    Fre, 20 dec 2024 - 11:48
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56