Astrazeneca AB - Logo

Industriell doktorand inom datadriven livsvetenskap

Astrazeneca AB

11 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Är du passionerad över att tillämpa beräkningsmetoder för att lösa problem inom kemi och biologi? Vi söker nu en industriell doktorand inom datadriven livsvetenskap för att arbeta med ett beräkningsprojekt om läkemedelsmetabolism i samarbete med AstraZeneca och Chalmers tekniska högskola, finansierat genom Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science (DDLS).

Chalmers tekniska högskola bedriver forskning och erbjuder utbildning inom teknik, vetenskap, arkitektur och sjöfartsteknik. Chalmers är känt för sina tvärvetenskapliga samarbeten och starka innovationskultur. Institutionen för datavetenskap och teknik (CSE) är en gemensam institution mellan Chalmers och Göteborgs universitet. AI-laboratoriet för molekylär ingenjörskonst (AIME), lett av Dr. Rocío Mercado Oropeza, tillämpar maskininlärning på molekylär ingenjörsproblem inom livsvetenskaper och läkemedelsupptäckter, och är baserat inom avdelningen för datavetenskap och AI inom CSE.

AstraZeneca är ett globalt, vetenskapsdrivet biopharmaceutical företag (www.astrazeneca.com). På vår forsknings- och utvecklingsanläggning i Göteborg samlar vi över 2 400 anställda från mer än 70 länder för att leverera innovativa läkemedel. Medicinsk kemi och DMPK-avdelningarna inom AstraZenecas tidiga kardiovaskulära, njur- och metabolismområde (eCVRM) leder insatserna för att designa nya kemiska enheter och förstå deras farmakokinetiska egenskaper, inklusive hur föreningarna metaboliseras för att säkerställa säker och effektiv läkemedelsutveckling.

Datadriven livsvetenskap (DDLS) använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till mänsklig hälsa och globala ekosystem. SciLifeLab och Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science (DDLS) syftar till att rekrytera och utbilda nästa generation av datadrivna livsvetenskapsforskare och att skapa globalt ledande kapabiliteter inom beräknings- och datavetenskap i Sverige. Programmet finansieras med totalt 3,7 miljarder SEK (cirka 290 MUSD) under 12 år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). År 2025 kommer DDLS forskarskola att utvidgas med rekrytering av 19 akademiska och 7 industriella doktorander. Under DDLS-programmets gång kommer mer än 260 doktorander och 200 postdoktorer att vara en del av forskarskolan. DDLS-programmet har fyra strategiska forskningsområden: cell- och molekylärbiologi, evolution och biologisk mångfald, precisionsmedicin och diagnostik, epidemiologi och infektionens biologi. För mer information, se här (https://www.scilifelab.se/data-driven/ddls-research-school/).

Framtiden för livsvetenskap är datadriven. Vill du vara en del av den förändringen? Då ska du gå med oss i detta unika program!

Forskningsgruppen: Doktoranden kommer främst att vara baserad på AstraZeneca i Göteborg, med möjlighet att spendera en del av sin tid på Chalmers tekniska högskola. På Chalmers kommer studenten att vara en del av AIME-forskningsgruppen, som fokuserar på att tillämpa AI och maskininlärning på molekylära designutmaningar.

Denna position är en av flera industriella doktorandroller som finansieras av DDLS-programmet, som stöder utbildning inom fyra strategiska områden: cell- och molekylärbiologi, evolution och biologisk mångfald, precisionsmedicin och diagnostik, samt epidemiologi och infektionens biologi. Tillsammans annonserar vi denna position för en DDLS doktorand som ska ansluta sig till våra team och arbeta inom datadriven cell- och molekylärbiologi. Datadriven cell- och molekylärbiologi omfattar forskning som fundamentalt förändrar vår kunskap om hur celler fungerar genom att titta på deras molekylära komponenter i tid och rum, från enskilda molekyler till naturliga vävnadsmiljöer.

Projektet: Den industriella doktoranden kommer att utveckla AI- och maskininlärningsmodeller för att förutsäga läkemedelsmetabolism, ett kritiskt område som påverkar läkemedelseffektivitet och säkerhet. Projektet adresserar en stor flaskhals i läkemedelsupptäckten - metabolitidentifiering, som traditionellt är tids- och resurskrävande. Genom att utnyttja djupinlärning, generativ AI och molekylär modellering kommer studenten att bidra till att skapa snabbare, mer exakta förutsägande verktyg.

Studenterna kommer att arbeta nära Dr. Filip Miljković (Associate Principal AI Scientist) och Dr. Susanne Winiwarter (Principal Scientist) på AstraZeneca, samt Dr. Rocío Mercado Oropeza (Assistant Professor) på Chalmers, inom en tvärfunktionell och dynamisk forskningsmiljö. Detta är en unik möjlighet att forma framtiden för datadriven läkemedelsupptäckte vid skärningspunkten mellan beräkningskemi, AI och systembiologi.

Viktiga färdigheter/erfarenheter

  • Vi välkomnar ansökningar från högmotiverade kandidater med en masterexamen (eller motsvarande, 240 ECTS) i datavetenskap, kemi, livsvetenskaper eller ett relaterat område.
  • Starka programmeringskunskaper i Python.
  • Förståelse för grundläggande kemi- och biologi-koncept.
  • Erfarenhet av djupinlärningsramverk.
  • Utmärkta kommunikationsfärdigheter på engelska (muntligt och skriftligt).

Önskvärda färdigheter/erfarenheter

  • Erfarenhet av generativ AI eller molekylär modellering.
  • Tidigare forskning eller industriell exponering.
  • Förmåga att arbeta i en tvärvetenskaplig och samarbetsinriktad miljö.

Om du är entusiastisk över möjligheten att gå med i ett program som förenar AI och läkemedelsinnovation, ansök senast den 24 april 2025. Vi ser fram emot din ansökan!

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Dagens och Morgondagens Elpriser: Gratis El Mitt På Dagen
    Lör, 12 apr 2025 - 13:15
  • Inflationen - Inflationen april 2025: KPIF stabil på 2,3%
    Fre, 11 apr 2025 - 08:36
  • Information om Statsskuld.se - Stora Nyheter & Förbättringar på Statsskuld.se
    Mån, 31 mar 2025 - 15:20
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06