Vattenbrukare lön

Fiskodlare

Vad blir lönen Efter skatt?

Naturbruk

Vattenbrukare: En djupdykning i yrket

Att arbeta som vattenbrukare, eller fiskodlare som det också kallas, innebär en vardag nära naturen och vattenmiljöer. Yrket är både praktiskt och teoretiskt krävande och passar den som har ett intresse för miljö och hållbarhet. Men vad innebär det egentligen att vara vattenbrukare och hur ser lönelandskapet ut?

Vad gör en vattenbrukare?

Som vattenbrukare ansvarar du för odling av fisk och skaldjur. Detta inkluderar allt från att sätta ut yngel i dammar eller havsburar, till att övervaka deras tillväxt och hälsa. Arbetet kan också innebära att hantera foder, rengöra odlingsanläggningar och säkerställa att vattenkvaliteten är optimal. Det är ett fysiskt arbete som ofta kräver att du är utomhus oavsett väder.

Utbildning och kvalifikationer

För att bli vattenbrukare finns det flera olika utbildningsvägar. Många börjar med en gymnasieutbildning inom naturbruk eller akvakultur. Det finns också högre utbildningar på yrkeshögskolor och universitet som erbjuder specialiserade program inom vattenbruk och marinbiologi. Praktisk erfarenhet är mycket värdefull och många arbetsgivare ser gärna att du har arbetat med liknande uppgifter tidigare.

Lön och arbetsmarknad

Enligt den senaste statistiken är snittlönen för en vattenbrukare 0 kr, vilket tyder på att vi saknar tillräcklig data för att ge en exakt bild av lönenivån. Detta innebär att det för närvarande inte finns tillräckligt med information om löner för män och kvinnor specifikt inom yrket. Det finns heller ingen tillgänglig historik som visar förändringar i lönenivåer.

Arbetsmarknadsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen är det svårt att göra en bedömning av jobbutsikterna för vattenbrukare på grund av begränsat underlag. Yrket ingår i den bredare yrkesgruppen "Naturbruk", och det är viktigt att komma ihåg att prognoserna kan variera beroende på region och specifika arbetsgivare.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivaren. Vissa företag erbjuder betalda utbildningar och vidareutbildningar för att hålla personalen uppdaterad med de senaste teknologierna och metoderna inom vattenbruk. Andra kan erbjuda förmåner som betald mobiltelefon, vilket kan vara viktigt för att kunna kommunicera effektivt i en ofta rörlig arbetsmiljö.

Vad du bör tänka på om du vill bli vattenbrukare

Att arbeta som vattenbrukare kräver inte bara en passion för akvakultur och miljö, utan också en god fysisk kondition och förmåga att arbeta under varierande väderförhållanden. Det är också viktigt att ha en förståelse för de biologiska och kemiska processer som påverkar fisk- och skaldjursodling.

För den som är intresserad av att arbeta i ett yrke som kombinerar naturvetenskap med praktiskt arbete, och som vill bidra till hållbar livsmedelsproduktion, kan vattenbruk vara en spännande och givande karriärväg.

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Vattenbrukare har SSYK-koden 6221, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
    Elpriset Sön, 30 jun 2024 - 13:01
  • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
    Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
  • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
    Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
  • Opinionen - Senaste Opinionsundersökningen från Demoskop: Små Förändringar men Intressanta Trender
    Opinionen Sön, 19 maj 2024 - 09:11
  • Inflationen - Ny Inflationsdata: KPIF på 2.3% - Vad Betyder Det För Dig?
    Inflationen Tors, 16 maj 2024 - 07:57
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
    Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter