Stenbrottsarbetare lön

42 900 kr

Gruv- och stenbrottsarbetare

Vad blir lönen efter skatt?

36 200 - 42 900 kr / månaden

Bygg & anläggning

Löneutveckling Stenbrottsarbetare

Snittlön 42 900 kr
Män 43 800 kr
Kvinnor 0 kr

Lön för Stenbrottsarbetare

Att arbeta som stenbrottsarbetare kan vara både fysiskt krävande och belönande. Enligt den senaste statistiken är snittlönen för en stenbrottsarbetare 42 900 kronor per månad. Män i yrket tjänar i genomsnitt lite mer, nämligen 43 800 kronor per månad. Tyvärr saknar vi specifik löneinformation för kvinnor inom detta yrke.

Löneutveckling

Det är viktigt att notera att snittlönen för stenbrottsarbetare har minskat från 48 900 kronor förra året till 42 900 kronor i år. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive förändringar i efterfrågan på arbetskraft, ekonomiska omständigheter eller förändrade arbetsvillkor.

Arbetsuppgifter för Stenbrottsarbetare

Stenbrottsarbetare, som även går under benämningen gruv- och stenbrottsarbetare, arbetar huvudsakligen med att utvinna sten och andra mineraler från stenbrott. Arbetsuppgifterna kan inkludera användning av sprängämnen, borrning, sågning och transport av stenblock. Arbetet är ofta fysiskt krävande och kan innebära långa arbetsdagar utomhus i olika väderförhållanden.

Förutsättningar för att få ett jobb

För att arbeta som stenbrottsarbetare krävs ofta ingen formell utbildning, även om det kan vara en fördel att ha erfarenhet inom bygg- och anläggningsbranschen. Många arbetsgivare erbjuder intern utbildning och certifiering för att säkerställa att arbetarna har de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna. Det är också viktigt att ha god fysisk kondition och förmåga att arbeta i ett team.

Arbetsmarknadsutsikter

Enligt arbetsförmedlingens prognos finns det begränsad information om arbetsmarknadsutsikterna för stenbrottsarbetare. På grund av det begränsade underlaget har ingen bedömning gjorts för yrket. Det kan dock vara klokt att hålla sig uppdaterad med arbetsmarknadens utveckling och vara redo att ta på sig olika typer av arbetsuppgifter inom bygg- och anläggningsbranschen.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner inom yrket som stenbrottsarbetare kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats. Ibland kan det ingå betalda utbildningar och certifieringar för att förbättra arbetarnas kompetens. Andra potentiella förmåner kan inkludera arbetskläder och skyddsutrustning. Det är alltid en bra idé att diskutera eventuella förmåner direkt med arbetsgivaren vid anställning.

Sammanfattning

Att arbeta som stenbrottsarbetare är ett utmanande men givande yrke med en snittlön på 42 900 kronor per månad. Arbetsuppgifterna är varierande och kan inkludera allt från borrning och sågning till transport av stenblock. Trots att det inte finns någon formell utbildningskrav, kan arbetsgivare erbjuda intern utbildning och certifiering. Det är viktigt att ha god fysisk kondition och vara beredd på att arbeta i krävande miljöer. Arbetsmarknadsutsikterna är osäkra, men det finns potential för jobb inom bygg- och anläggningsbranschen.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Stenbrottsarbetare har SSYK-koden 8111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter