Ortdrivare lön

42 900 kr

Gruv- och stenbrottsarbetare

Vad blir lönen efter skatt?

36 200 - 42 900 kr / månaden

Bygg & anläggning

Löneutveckling Ortdrivare

Snittlön 42 900 kr
Män 43 800 kr
Kvinnor 0 kr

Ortdrivare: Ett Yrke inom Gruv- och Stenbrottsindustrin

Att arbeta som ortdrivare innebär att man arbetar inom gruv- och stenbrottsindustrin. Yrket är fysiskt krävande och ställer höga krav på säkerhetsmedvetenhet och teknisk kompetens. En ortdrivare ansvarar för att skapa tunnlar och gångar i gruvor och stenbrott, vilket ofta innebär att arbeta med sprängämnen och tung utrustning.

Lön för Ortdrivare

Snittlönen för ortdrivare ligger på 42 900 kr per månad. För män är snittlönen något högre, 43 800 kr. Vi saknar specifika löneuppgifter för kvinnor inom yrket. Det är också värt att notera att snittlönen har minskat från 48 900 kr sedan förra mätningen.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli ortdrivare krävs oftast en gymnasieutbildning med inriktning mot bygg och anläggning eller industri. Många arbetsgivare erbjuder även interna utbildningar och certifikat för att säkerställa att personalen har nödvändig kompetens och säkerhetsmedvetenhet. Det är också vanligt att nya anställda får handledning av mer erfarna kollegor.

Förutsättningar för att Få ett Jobb som Ortdrivare

Som ortdrivare arbetar man ofta i team och det är viktigt att kunna samarbeta effektivt. God fysisk hälsa är en förutsättning, då arbetet kan vara fysiskt krävande och innebära långa arbetspass under jord. En stor fördel är att ha erfarenhet av arbete med sprängämnen och tunga maskiner.

Jobbmöjligheter och Prognos

Enligt Arbetsförmedlingen finns det begränsad information om jobbmöjligheterna för ortdrivare specifikt. Yrket ingår i yrkesgruppen "Gruv- och stenbrottsarbetare" och på grund av begränsat underlag kan ingen exakt bedömning göras för yrket. Det är dock viktigt att notera att gruv- och stenbrottsindustrin kan vara känslig för konjunktursvängningar, vilket kan påverka rekryteringsbehovet.

Arbetsmiljö och Förmåner

Arbetsmiljön för en ortdrivare kan vara tuff, med arbete under jord och i trånga utrymmen. Det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifter noggrant för att minimera riskerna. Många arbetsgivare erbjuder förmåner som betalda utbildningar och certifikat för att säkerställa att personalen har nödvändig kompetens och säkerhetsmedvetenhet. För vissa positioner kan även förmåner som betald mobiltelefon eller andra tekniska hjälpmedel förekomma.

Vad man Bör Tänka på om man Vill Jobba som Ortdrivare

Om du överväger att bli ortdrivare är det viktigt att vara medveten om de fysiska och psykiska krav som yrket ställer. Det är också bra att ha en förståelse för säkerhetsföreskrifter och att vara beredd på att arbeta i en ibland farlig miljö. Att ha en positiv inställning till att arbeta i team och en vilja att kontinuerligt utbilda sig och förbättra sina färdigheter är också viktiga faktorer för att lyckas inom yrket.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Ortdrivare har SSYK-koden 8111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter