- Lönestatistik
- Musselodlare
Musselodlare lön
Naturbruk
Lön och arbete för Musselodlare
Musselodlare, som faller under yrkesgruppen Fiskodlare, är ett yrke som lockar dem med ett intresse för hav och vattenbruk. Tyvärr saknas detaljerade löneuppgifter för detta yrke i dagsläget, vilket gör det svårt att ge en exakt siffra. Enligt våra senaste insamlade data är snittlönen för Musselodlare 0 kr. Denna snittlön har inte förändrats sedan förra mätningen, vilket gör att vi inte kan ge någon tydlig bild av lönens utveckling. Löneuppgifter för både män och kvinnor saknas specifikt.
Vad gör en Musselodlare?
Att arbeta som Musselodlare innebär att man ansvarar för odling och skörd av musslor. Arbetet inkluderar allt från att sätta ut mussellarver på odlingsplatser till att övervaka deras tillväxt och hälsa. Musselodlare arbetar oftast nära kusten och använder sig av både traditionella och moderna metoder för att säkra en hållbar och effektiv produktion. Att övervaka vattenkvaliteten och se till att musslorna får de bästa möjliga förutsättningarna att växa är centrala uppgifter.
Utbildning och förutsättningar
För att bli Musselodlare krävs det ingen formell utbildning, men en bakgrund inom biologi, marin vetenskap eller naturbruk kan vara fördelaktig. Många Musselodlare skaffar sig erfarenhet genom praktiskt arbete och lärande på plats. Det finns även specifika kurser och utbildningsprogram inom vattenbruk som kan ge en bra grund. Flexibilitet och en förståelse för ekologiska samband är viktiga förutsättningar för att lyckas inom yrket.
Arbetsutsikter
Arbetsförmedlingens prognos för Musselodlare är begränsad på grund av ett otillräckligt dataunderlag. Därför är det svårt att göra en exakt bedömning av jobbutsikterna inom detta yrke. Generellt sett kan dock intresset för hållbara och ekologiska livsmedelsprodukter skapa nya möjligheter inom vattenbruk och musselodling.
Förmåner
Eftersom specifika löneuppgifter och arbetsvillkor för Musselodlare saknas, är det svårt att säga något om eventuella förmåner som kan erbjudas i detta yrke. Förmåner kan dock variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats. Det är alltid en god idé att undersöka vad som gäller på just den arbetsplats man är intresserad av.
Att tänka på
Om du är intresserad av att arbeta som Musselodlare, är det viktigt att du är beredd på att arbeta ute i naturen och i alla väder. Att ha en god fysik och vara van vid praktiskt arbete är också en fördel. Då yrket är starkt knutet till naturens villkor, krävs det en viss flexibilitet och anpassningsförmåga. Det är även viktigt att du har ett intresse för hållbarhet och miljöfrågor, eftersom dessa är centrala i musselodling.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Musselodlare har SSYK-koden 6221, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Trädgårdsodlare
-
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Skogsarbetare
-
Skogsarbetare
-
Civilingenjör, bioteknik jordbruk
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Driftchef, lantbruk, lantbrukets husdjur
Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur
-
Kommun
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26