Mössömmerska lön

31 000 kr

Skräddare och ateljésömmerskor m.fl.

Vad blir lönen efter skatt?

31 000 - 31 000 kr / månaden

Hantverksyrken

Löneutveckling Mössömmerska

Snittlön 31 000 kr
Män 0 kr
Kvinnor 32 000 kr

Lön och arbetssituation för Mössömmerska

En mössömmerska, som också kan gå under titlarna skräddare eller ateljésömmerska, arbetar med att skapa, anpassa och reparera kläder och accessoarer. Inom detta yrke är det vanligast att man specialiserar sig på ett visst område som exempelvis hattar eller andra accessoarer.

Lön för Mössömmerskor

Den genomsnittliga lönen för en mössömmerska ligger på 31 000 kronor per månad. Det är viktigt att notera att denna siffra har ökat från 28 800 kronor förra året. För kvinnor i yrket är snittlönen något högre, på 32 000 kronor. Tyvärr saknas specifika löneuppgifter för män i denna yrkesgrupp.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Som mössömmerska består arbetsuppgifterna av att designa, sy och justera olika typer av kläder och accessoarer. Det innefattar allt från att ta mått, klippa tyger, sy ihop delarna och göra slutjusteringar. Arbetsmiljön kan variera från små ateljéer till större företag inom modeindustrin. Det krävs en god öga för detaljer, kreativitet och skicklighet i att hantera olika typer av tyg och material.

Utbildning och kompetens

För att arbeta som mössömmerska krävs oftast en utbildning inom sömnad och design. Detta kan vara en yrkesutbildning på gymnasienivå eller vidare utbildning på högskola eller yrkeshögskola. Praktisk erfarenhet är också mycket värdefull och många börjar som lärlingar för att samla erfarenhet och bygga upp sin kompetens.

Arbetsmarknad och framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är jobbmöjligheterna för skräddare och ateljésömmerskor, där mössömmerskor ingår, små på nationell nivå. På fem års sikt förväntas efterfrågan förbli oförändrad. Rekryteringssituationen kännetecknas av ett överskott av arbetssökande i förhållande till antalet tillgängliga jobb.

Vad ska man tänka på?

För den som överväger en karriär som mössömmerska är det viktigt att vara medveten om att marknaden är relativt liten och konkurrensen hård. Att ha en stark portfölj, goda rekommendationer och en bred kompetens inom olika sömnadstekniker kan vara avgörande för att lyckas. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste modetrenderna och teknikerna inom sömnad.

Förmåner och arbetsvillkor

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivaren. I vissa fall kan det finnas möjlighet till betalda utbildningar för att vidareutveckla sina färdigheter. Andra förmåner kan inkludera flexibel arbetstid och möjlighet att arbeta i en kreativ och inspirerande miljö.

Slutord

Att arbeta som mössömmerska kan vara både utmanande och givande, särskilt för den som har en passion för mode och sömnad. Med rätt utbildning och erfarenhet finns det goda möjligheter att skapa en framgångsrik karriär, även om marknaden är något begränsad.

Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
Snitt 31000 kr 31000 kr
Lön per sektor
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Mössömmerska har SSYK-koden 7531, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Nationellt bedöms möjligheterna till arbete som skräddare och ateljésömmerska vara små. På fem års sikt förväntas efterfrågan vara oförändrad.

Nationellt bedöms rekryteringssituationen för skräddare och ateljésömmerskor kännetecknas av överskott. På fem års sikt förväntas efterfrågan på skräddare och ateljésömmerskor vara oförändrad.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser i Sverige: 22-23 september 2024
    Elpriset Sön, 22 sep 2024 - 13:01
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna ökar, Vänsterpartiet tappar
    Opinionen Tors, 12 sep 2024 - 19:35
  • Inflationen - Inflationen i Augusti 2024: KPIF sjönk till 1,2%
    Inflationen Tors, 12 sep 2024 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld minskar till 16,83% av BNP
    Statsskulden Mån, 9 sep 2024 - 10:07
  • Yrken - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Yrken Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Styrräntan - Riksbanken sänker styrräntan till 3,5%: Vad betyder det för hushållen?
    Styrräntan Tis, 20 aug 2024 - 16:00
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter