Monterbyggare lön

30 400 kr

Fin-, inrednings- och möbelsnickare

Vad blir lönen efter skatt?

30 100 - 30 400 kr / månaden

Hantverksyrken

Löneutveckling Monterbyggare

Snittlön 30 400 kr
Män 30 600 kr
Kvinnor 0 kr

Lön och arbete för Monterbyggare

Att arbeta som monterbyggare kan vara både utmanande och givande. Det är ett yrke som kräver noggrannhet, kreativitet och teknisk skicklighet. Men vad innebär det egentligen att vara monterbyggare, och hur ser lönen ut för detta yrke?

Vad gör en Monterbyggare?

En monterbyggare arbetar med att bygga och montera utställningsmontrar, mässmontrar och specialinredningar. Det kan innebära att skapa allt från enkla bord och hyllor till komplexa strukturer och installationer för mässor och utställningar. Arbetet kan också inkludera att montera möbler och inredningsdetaljer för olika typer av miljöer, inklusive kontor, butiker och offentliga platser.

Lön för Monterbyggare

Snittlönen för en monterbyggare ligger på 30 400 kr per månad. Män i yrket tjänar i genomsnitt 30 600 kr, men vi saknar specifika löneuppgifter för kvinnor. Det är värt att notera att snittlönen har ökat från 29 000 kr till 30 400 kr sedan den senaste mätningen, vilket indikerar en positiv löneutveckling.

Utbildning och förutsättningar

För att bli monterbyggare krävs ofta en utbildning inom hantverk, till exempel som finsnickare, inredningssnickare eller möbelsnickare. Många yrkesutbildningar och gymnasieskolor erbjuder relevanta program som kan ge en bra grund för detta yrke. Praktisk erfarenhet är också en viktig del av utbildningen och många arbetsgivare värdesätter tidigare arbetslivserfarenhet inom snickeri eller bygg.

Arbetsmarknad och jobbmöjligheter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna till arbete som monterbyggare små på nationell nivå. Rekryteringssituationen kännetecknas av ett överskott av arbetskraft och efterfrågan förväntas vara oförändrad på fem års sikt. Det innebär att konkurrensen om jobben kan vara hård och att det kan vara nödvändigt att vara flexibel och kanske även överväga att flytta för att hitta arbete.

Förmåner och arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för monterbyggare kan variera beroende på arbetsgivare och projekt. Vissa företag kan erbjuda förmåner som betalda utbildningar, vilket kan vara en stor fördel för den som vill vidareutveckla sina färdigheter. Andra vanliga förmåner kan inkludera arbetskläder, verktyg och ibland även mobiltelefoner.

Vad bör du tänka på?

Om du överväger att bli monterbyggare är det viktigt att du har ett öga för detaljer och en god teknisk förståelse. Du bör också vara beredd på att arbeta i olika miljöer och under varierande arbetsförhållanden. Ett starkt intresse för hantverk och design är också en stor fördel, liksom förmågan att arbeta både självständigt och i team.

Sammanfattningsvis är monterbyggare ett yrke som erbjuder både kreativa och tekniska utmaningar. Även om arbetsmarknaden kan vara tuff, finns det möjligheter för den som är dedikerad och villig att investera i sin utbildning och utveckling.

Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Monterbyggare har SSYK-koden 7522, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Yrkesbarometern

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Styrräntan - Riksbanken Behåller Styrräntan på 3.75%: Vad Betyder Det för Dig?
  Styrräntan Fre, 28 jun 2024 - 14:37
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter