Bild som illustrerar Lantbrukare

Lantbrukare lön

26 700 kr

Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift

Vad blir lönen efter skatt?

23 700 - 45 400 kr / månaden

Kvinnor tjänar 92% av vad män gör.

Naturbruk

Löneutveckling Lantbrukare

Snittlön 26 700 kr
Män 27 200 kr
Kvinnor 25 100 kr
Yrket Lantbrukare och dess lön

Lön och arbete för Lantbrukare

Att arbeta som lantbrukare innebär att du är en viktig del av samhällets livsmedelsproduktion. Yrket omfattar både växtodling och djuruppfödning, vilket gör det till ett mångsidigt och givande arbete. Vare sig du odlar grödor eller tar hand om djur, krävs det både kunskap och engagemang för att lyckas inom detta yrkesområde.

Lönestatistik för Lantbrukare

Snittlönen för yrket lantbrukare ligger på 26 700 kr. Det är en ökning från 26 900 kr sedan förra året. När vi jämför lönerna mellan könen ser vi att kvinnor tjänar i genomsnitt 25 100 kr, medan män tjänar 27 200 kr. Detta innebär att kvinnor tjänar 92% av vad män gör inom detta yrke.

Förutsättningar för att få ett jobb som Lantbrukare

För att kunna arbeta som lantbrukare behöver du ofta ha en utbildning inom lantbruk eller naturbruk. Många utbildningar på gymnasienivå erbjuder inriktningar mot lantbruk, och det finns även olika yrkeshögskoleutbildningar som kan vara relevanta. Praktisk erfarenhet väger också tungt, så en kombination av utbildning och praktik är ofta det bästa sättet att förbereda sig för yrket.

Arbetsuppgifter som Lantbrukare

Som lantbrukare kan dina arbetsuppgifter variera beroende på vilken typ av lantbruk du bedriver. Om du arbetar med växtodling kan det innebära att så, sköta och skörda olika typer av grödor. Inom djuruppfödning handlar det om att ta hand om djuren, se till att de får rätt foder och vård, samt sköta avel och försäljning av djur eller djurprodukter.

Vad du bör tänka på om du vill arbeta som Lantbrukare

Att arbeta som lantbrukare kan vara fysiskt krävande och innebär ofta att du arbetar utomhus under olika väderförhållanden. Det är också viktigt att ha en god förståelse för jordbrukets ekonomi och förvaltning, eftersom du ofta kommer att behöva fatta beslut som påverkar gårdens lönsamhet. Flexibilitet och problemlösningsförmåga är också viktiga egenskaper, då arbetet kan vara varierande och oförutsägbart.

Förmåner inom yrket

Förmåner inom yrket kan variera beroende på arbetsgivare, men det är inte ovanligt att lantbrukare får tillgång till betalda utbildningar för att hålla sig uppdaterade med nya metoder och tekniker inom lantbruket. Andra möjliga förmåner kan inkludera betald mobiltelefon, arbetskläder och ibland även boende på gården.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är det svårt att göra en exakt bedömning av framtidsutsikterna för lantbrukare på grund av begränsat underlag. Det är dock värt att notera att efterfrågan på hållbart producerade livsmedel och djurprodukter kan skapa nya möjligheter inom yrket.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Lantbrukare är 45400 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en eftergymnasial utbildning kortare än 3 år. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 35000 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Lantbrukare är 23700 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom olika sektorer och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 24500 kr.
Lön fördelat på ålder och sektor
Ålder Kvinnors lön i procent av mäns Grundlön Månadslön
18-24 22800 kr 24400 kr
Snitt 92% 25900 kr 26700 kr
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning
Registrera ett konto innan du kan kommentera

För att skriva en kommentar behöver du skapa ett konto.


Default Avatar

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Lantbrukare har SSYK-koden 6130, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök lönestistik för yrke
8000 kr
<-|->
90000 kr
Liknande yrken
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser i Sverige: Gratis el och ekonomiska tips
    Elpriset Sön, 24 nov 2024 - 13:01
  • Inflationen - Inflationen i oktober 2024: KPIF stiger till 1,5%
    Inflationen Tors, 14 nov 2024 - 08:36
  • Information om Statsskuld.se - Annonsera hos oss
    Information om Statsskuld.se Fre, 8 nov 2024 - 19:03
  • Opinionen - Demoskop: Socialdemokraterna tappar, Centern ökar
    Opinionen Fre, 25 okt 2024 - 14:35
  • Statsskulden - Sveriges statsskuld: Historisk låg nivå i förändring
    Statsskulden Tis, 8 okt 2024 - 10:07
  • Yrke - Lön och arbete som Studieledare: Vad du behöver veta
    Yrke Ons, 4 sep 2024 - 18:10
  • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
    Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter