Klinisk psykolog lön

43 900 kr

Psykologer

Vad blir lönen efter skatt?

30 500 - 51 100 kr / månaden

Kvinnor tjänar 99% av vad män gör.

Hälso- & sjukvård

Löneutveckling Klinisk psykolog

Snittlön 43 900 kr
Män 44 300 kr
Kvinnor 43 700 kr

Lön för Klinisk Psykolog

Att arbeta som klinisk psykolog är inte bara ett meningsfullt yrke, det erbjuder också en konkurrenskraftig lön. Snittlönen för en klinisk psykolog ligger på 43 900 kronor per månad. Det är en ökning från föregående års snittlön som var 42 800 kronor. Män inom yrket tjänar i genomsnitt 44 300 kronor, medan kvinnor tjänar 43 700 kronor i månaden. Det innebär att kvinnor tjänar 99% av vad män gör inom detta yrke.

Arbetsuppgifter för en Klinisk Psykolog

Kliniska psykologer arbetar med att diagnostisera och behandla psykiska, emotionella och beteendemässiga problem hos individer. De använder olika metoder som samtalsterapi, kognitiv beteendeterapi (KBT) och andra psykologiska tekniker för att hjälpa sina patienter. Arbetsmiljön kan variera från sjukhus och vårdcentraler till privata kliniker och skolor. En viktig del av yrket är också att bedriva utredningar och tester för att förstå patientens behov och planera en adekvat behandling.

Utbildning och Kvalifikationer

För att bli klinisk psykolog krävs en lång utbildningsväg. Det första steget är att genomföra en femårig psykologutbildning, efterföljt av ett års praktisk tjänstgöring (PTP). Efter att ha avslutat PTP:n kan man ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Utöver denna grundutbildning finns det också möjlighet att specialisera sig inom olika områden, såsom barn- och ungdomspsykologi eller neuropsykologi, vilket kan kräva ytterligare utbildning och certifiering.

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikterna för kliniska psykologer ser generellt sett bra ut. Enligt Arbetsförmedlingen finns det dock inga specifika prognoser för exakt detta yrke på grund av begränsat underlag. Trots detta visar den övergripande trenden på ett stabilt behov av psykologer inom hälso- och sjukvården, vilket innebär goda möjligheter till anställning för nyutexaminerade och erfarna psykologer.

Förmåner och Arbetsvillkor

Arbetsvillkoren för kliniska psykologer kan variera beroende på arbetsplats. Många arbetsgivare erbjuder förmåner som betald vidareutbildning, vilket ger möjlighet att hålla sig uppdaterad inom sitt område och utvecklas professionellt. Andra vanliga förmåner kan inkludera flexibla arbetstider, betalda semestrar och tjänstepensioner. Vissa arbetsplatser kan också erbjuda subventionerad friskvård och betalda mobilabonnemang.

Att Tänka på om du Vill Bli Klinisk Psykolog

Om du överväger att bli klinisk psykolog är det viktigt att tänka på att yrket kräver en stor personlig engagemang och god förmåga att hantera stressiga situationer. Du kommer att arbeta med människor som befinner sig i svåra livssituationer, vilket kan vara både utmanande och givande. God kommunikationsförmåga, empati och analytiska färdigheter är centrala egenskaper för att lyckas inom detta yrke.

Vem har högst lön?
Den högsta lönen för en Klinisk psykolog är 51100 kr. Denna lön tillhör en man som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en forskarutbildning. Den högsta lönen för en kvinna inom samma yrke är 49200 kr.
Vem har lägst lön?
Den lägsta lönen för en Klinisk psykolog är 30500 kr. Denna lön tillhör en kvinna som arbetar inom den Kommunala sektorn och har en gymnasial utbildning på 3 år. Den lägsta lönen för en man inom samma yrke är 41700 kr.
Lön per sektor
Lön baserat på utbildning

Om datan

All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Skatteverket. Läs mer om vår data och våra datakällor här.

Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.

Yrket Klinisk psykolog har SSYK-koden 2241, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.

Sök Yrke & Lön

Ange sökord, kategori eller löneintervall.

Löneintervall
8000 kr
<- | ->
90000 kr
Kategorier
746
349
179
28
550
171
118
Visa alla
Liknande yrken
Senaste artiklarna
 • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige 19-20 juli 2024
  Elpriset Fre, 19 jul 2024 - 13:02
 • Opinionen - Senaste SCB-undersökningen: Socialdemokraterna Tappar
  Opinionen Fre, 12 jul 2024 - 14:35
 • Inflationen - Inflationen sjunker till 1,3% - Vad betyder det för hushållen?
  Inflationen Fre, 12 jul 2024 - 09:53
 • Allmänt - Välkommen till nya Statsskuld.se
  Allmänt Tis, 28 maj 2024 - 20:35
 • Kommun - Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
  Kommun Tors, 23 maj 2024 - 22:26
 • Statsskulden - Sveriges Statsskuld 2024: En Översikt och dess Påverkan
  Statsskulden Lör, 11 maj 2024 - 07:48
Lön, skatter och avgifter
Nettolön 31 450
Nettolön
31 450
Skatter
11 658
Avgifter
12 134

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt (nettolön).

Medlem i Svenska kyrkan

* Uppdaterad med 2024 skatter