- Lönestatistik
- Godsägare, lantbruk jordbruksväxter
Godsägare, lantbruk jordbruksväxter lön
30 577 - 29 958 kr / månaden
Kvinnor tjänar 25872% av vad män gör.
Naturbruk
Löneutveckling Godsägare, lantbruk jordbruksväxter
Introduktion till yrket Godsägare, lantbruk jordbruksväxter
Att arbeta som godsägare inom lantbruk och jordbruksväxter innebär att man ansvarar för odling och produktion av jordbruksväxter, frukt och bär. Det är ett yrke som kräver både praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper inom jordbruk och växtodling. I detta yrke är det vanligt att man arbetar med att planera och genomföra odlingssäsongen, hantera maskiner och verktyg samt övervaka skörd och försäljning.
Lön för Godsägare, lantbruk jordbruksväxter
Snittlönen för en godsägare inom lantbruk och jordbruksväxter är 29 958 kronor per månad. Detta innebär en ökning från föregående mätning då snittlönen var 29 716 kronor per månad. Tyvärr saknar vi specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom yrket. Noterbart är dock att kvinnor i genomsnitt tjänar 25 872 procent av vad män gör, vilket indikerar en stor löneskillnad mellan könen.
Utbildning och kvalifikationer
För att arbeta som godsägare inom lantbruk och jordbruksväxter krävs vanligtvis en utbildning inom jordbruk eller naturbruk. Det finns flera gymnasieprogram och eftergymnasiala utbildningar som erbjuder inriktningar mot lantbruk och växtodling. Praktisk erfarenhet är också mycket värdefull, och många börjar som lärlingar eller praktikanter på gårdar för att få den nödvändiga kunskapen och erfarenheten.
Viktiga egenskaper och kunskaper
För att lyckas i rollen som godsägare är det viktigt att ha kunskap om jordbrukstekniker, växtnäring och skadedjursbekämpning. Man bör också ha goda ledarskapsförmågor, eftersom arbetet ofta innebär att leda ett team av arbetare. Förmågan att planera och organisera arbetet effektivt är också avgörande.
Arbetsmarknad och framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är det svårt att göra en bedömning av jobbmöjligheterna för yrket godsägare inom lantbruk och jordbruksväxter på grund av begränsat underlag. Det innebär att det kan vara osäkert hur efterfrågan på denna yrkesgrupp kommer att utvecklas framöver.
Förmåner inom yrket
Förmåner inom detta yrke kan variera beroende på arbetsgivaren och arbetsplatsen. Det är inte ovanligt att godsägare erbjuder sina anställda betalda utbildningar för att förbättra deras färdigheter och kunskaper. Andra förmåner kan inkludera boende på gården, tillgång till arbetsfordon och betald mobiltelefon, beroende på arbetsgivarens politik.
Sammanfattning
Att arbeta som godsägare inom lantbruk och jordbruksväxter innebär ett stort ansvar för odling och produktion av växter, frukt och bär. Snittlönen för detta yrke är 29 958 kronor per månad, och det krävs vanligtvis en utbildning inom jordbruk eller naturbruk för att få anställning. Arbetsmarknaden för yrket är osäker enligt Arbetsförmedlingens prognoser, men det finns potential för förmåner som betalda utbildningar och boende.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Godsägare, lantbruk jordbruksväxter har SSYK-koden 6111, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Specialister och rådgivare inom skogsbruk
-
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Godsägare, lantbruk blandade växtslag
Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär
-
Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.
-
Trädgårdsanläggare m.fl.
-
Kommun
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26