- Lönestatistik
- Glasetsare
Glasetsare lön
34 538 - 34 662 kr / månaden
Kvinnor tjänar 24758% av vad män gör.
Hantverksyrken
Löneutveckling Glasetsare
Vad gör en Glasetsare?
Som Glasetsare arbetar man med att sätta in och reparera glas i byggnader, fordon och andra strukturer. Detta kan innefatta allt från att installera fönster i en ny byggnad till att ersätta trasiga bilrutor. Arbetet är både tekniskt och praktiskt, och det kräver noggrannhet och precision.
Arbetsuppgifter och arbetsmiljö
En Glasetsare arbetar ofta i varierande miljöer, från byggarbetsplatser till verkstäder och kunders hem. Det kan innebära att man arbetar på höga höjder eller i trånga utrymmen. Typiska arbetsuppgifter inkluderar att mäta och skära glas, montera ramar och tätningar samt säkerställa att installationerna är säkra och uppfyller gällande byggnormer.
Utbildning och kvalifikationer
För att bli Glasetsare krävs oftast en yrkesutbildning inom bygg- och anläggning med inriktning på glas- och metallarbete. Det finns även möjlighet att gå som lärling under en erfaren Glasetsare för att lära sig yrket genom praktiskt arbete. Certifieringar och fortbildningar kan också vara meriterande och bidra till att öka chanserna att få jobb.
Lön för Glasetsare
Snittlönen för en Glasetsare ligger på 34 662 kr per månad. Detta är en ökning från 34 382 kr sedan förra året, vilket visar på en positiv löneutveckling inom yrket. Tyvärr saknar vi specifika löneuppgifter för män och kvinnor inom detta yrke, men det är känt att kvinnor tjänar 24 758% av vad män gör, vilket kan indikera en viss löneojämlikhet.
Förutsättningar för att få jobb
Efterfrågan på Glasetsare varierar beroende på byggkonjunkturen och andra faktorer som påverkar byggsektorn. Med en relevant yrkesutbildning och eventuella certifieringar ökar chanserna att få jobb betydligt. Det är också fördelaktigt att ha erfarenhet av olika typer av glasarbeten, från bostäder till kommersiella fastigheter och fordon.
Förmåner och arbetsvillkor
Förmåner för Glasetsare kan inkludera betalda utbildningar och certifieringar, vilket hjälper anställda att hålla sig uppdaterade med de senaste teknikerna och säkerhetsföreskrifterna. Andra förmåner kan vara arbetskläder, verktyg och ibland även mobiltelefon eller andra tekniska hjälpmedel beroende på arbetsgivaren.
Vad man ska tänka på
Om du funderar på att bli Glasetsare är det viktigt att ha ett gott öga för detaljer och en stark känsla för säkerhet. Arbetet kan vara fysiskt krävande och ibland innebära arbete på höga höjder eller i obekväma positioner. En god fysisk kondition och förmåga att arbeta noggrant under tidspress är därför viktiga egenskaper.
Sammanfattningsvis är Glasetsare ett yrke för den som gillar praktiskt och varierat arbete med goda möjligheter till anställning och en rimlig löneutveckling.
Lön fördelat på ålder och sektor
Om datan
All information som visas på denna sida är baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), Skatteverket samt Arbetsförmedlingen. Läs mer om vår data och våra datakällor här.
Alla siffror är bruttolöner, vilket innebär löner före skatt. Medellön eller snittlön räknas ut genom att addera ihop den totala lönen för samtliga personer inom yrket och dela den på antalet personer. För specifika yrkeskategorier har vi även tagit hänsyn till olika kriterier som erfarenhet och utbildning.
Yrket Glasetsare har SSYK-koden 7319, vilken vi använder för att matcha mot SCB databas för att få fram den senaste lönestatistiken.
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Guld- och silversmeder
-
Smeder
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Fin-, inrednings- och möbelsnickare
-
Musikinstrumentmakare o övriga konsthantverkare
-
Styrräntan
Riksbanken sänker styrräntan till 3,5%: Vad betyder det för hushållen?
Tis, 20 aug 2024 - 16:00 -
Kommun
Skattetrycket i Kiruna kommun - En översikt av skattesatser och ekonomiska utmaningar
Tors, 23 maj 2024 - 22:26