- Artiklar
- Tips


Industriell datakommunikation och IIoT: Digital teknik som bidrar till Sveriges ekonomi
Den digitala utvecklingen går fort och det råder omvälvande tider för svensk industri. Tekniker för delning av information mellan olika styrsystem är ett område som spelar stor roll i detta. Det handlar om industriell datakommunikation och Industrial Internet of Things (IIoT) – själva ryggraden i den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0.
Industriell datakommunikation möjliggör Industri 4.0
Industri 4.0, även kallad den fjärde industriella revolutionen, innebär en omfattande digitalisering av tillverkningsindustrin genom integrering av tekniker som Internet of Things (IoT), artificiell intelligens (AI), molntjänster och avancerad dataanalys.
Industriell datakommunikation är navet som möjliggör att information delas mellan olika produktionsmaskiner, sensorer och styrsystem. Till skillnad från traditionella, isolerade system gör modern datakommunikation att maskinerna samarbetar i ett gemensamt system. Det involverar även IIoT – nätverk av intelligenta, uppkopplade maskiner som samlar data i realtid.
Ett exempel på hur det kan fungera är sensorer i produktionslinjer som skickar löpande statusuppdateringar för ögonblicklig analys och beslut. Den omedelbara reaktionen på sådan förmedlad data gör att produktionen kan justeras och optimeras, helt automatiskt. Det leder inte bara till högre effektivitet utan ger också möjlighet att upptäcka avvikelser omedelbart, långt innan de blir kritiska.
Teknik som kräver stabila nätverksinfrastrukturer
Man kan lite förenklat säga att industriell datakommunikation och IIoT suddar ut tidigare gränser mellan fysiska maskiner och digitala system. För att det ska fungera krävs det dock stabila och säkra nätverksinfrastrukturer. Även detta är således ett område som växer snabbt, med en rad lösningar som är anpassade för industrins specifika krav, såsom:
- Industrial Secure Routers
- Industrial Ethernet Switches
- EN 50155 / IEC 61850-3 Ethernet Switches
- Industrial Wireless LAN
- Industrial Cellular Routers/Gateways/Modems
- Industrial Network Management Software
Genom den här typen av produkter, som till exempel levereras av Moxa, åstadkoms stabilitet, snabbhet och säkerhet i all datakommunikation. Det är faktorer av yttersta vikt för att IIoT-lösningarna ska kunna fungera på bästa sätt.
Förbättrad effektivitet och produktivitet
Effektivitet är grunden för alla företag som vill behålla sin position. Inom industrin bygger detta till allt större del på just IIoT och industriell datakommunikation. Tack vare möjligheten till realtidsanalys kan man nämligen proaktivt styra och justera produktionen medan den pågår, istället för att reagera på redan uppkomna problem.
Digitaliseringen av produktionsstyrning innebär ett kraftigt minskat slöseri med resurser. Automatiserade processer ersätter rutinmässiga arbetsmoment, och det frigör personalens tid för arbete som kräver mänsklig kompetens. Resultatet är tydligt – produktiviteten och kapaciteten ökar utan att det krävs några stora investeringar i ytterligare fysiska resurser.
Prediktivt underhåll och minskade driftstopp
Genom kontinuerlig insamling och analys av data från olika maskiner kan man undvika dyra och störande driftstopp och istället utföra underhåll när det faktiskt behövs, baserat på upptäckt slitage. Det betyder färre oplanerade produktionsavbrott och drastiskt minskade underhållskostnader.
Eftersom man inte längre överanvänder maskiner eller behöver underhålla dem i onödan förlängs också deras livslängd. Dessutom får företagen full kontroll över sin produktionsplanering, eftersom de slipper de logistiska problem som oväntade driftstopp oundvikligen leder till.
Kvalitetsförbättring och anpassningsförmåga
Den flexibilitet som möjliggörs av digital analys och styrning gör det också lättare att ställa om produktionen baserat på kundernas växlande behov. Istället för långa och kostsamma omställningar av produktionen kan fabrikerna i fråga enkelt växla mellan olika produkter eller varianter. Det betyder att de snabbt och smidigt kan anpassa sig efter marknadens efterfrågan.
Som resultat kan företagen både behålla och locka till sig nya kunder – eftersom de ständigt kan erbjuda exakt vad kunderna efterfrågar, i precis rätt tid. Det leder inte bara till nöjdare kunder utan också till en starkare konkurrensposition på den globala marknaden.
Bidrag till Sveriges BNP
Sveriges ekonomi vilar tungt på tillverkningsindustrin, som står för nästan en femtedel av näringslivets totala förädlingsvärde. När allt fler företag i denna sektor får ökad effektivitet genom digitalisering och IIoT förbättras också produktiviteten avsevärt. Det innebär i sin tur ökad lönsamhet – vilket ger ett lyft åt hela Sveriges ekonomi.
Effektivare produktionssystem stärker dessutom vår internationella konkurrenskraft och skapar utrymme för ökade exportinkomster. Allt detta leder till direkta, positiva effekter på Sveriges BNP. Detta eftersom ökad produktion och bättre resursanvändning ger högre ekonomiskt värde. Den ökade digitaliseringen inom industrin fungerar alltså inte enbart som ett internt verktyg för företagen i fråga. Den är även en drivkraft för vår nationella ekonomi.
Samverkan och möjligheter
För att den nya, digitala tekniken verkligen ska ta fart och gynna hela industrin behövs nära samarbeten mellan företag, akademi och offentliga institutioner. Genom att dela kunskap och erfarenheter kan både små och stora aktörer snabbare ta till sig nya lösningar.
Akademiska insatser bidrar med forskning som kan omsättas direkt i praktiken, och myndigheter ger ekonomiskt stöd till olika initiativ. Det skapar de bästa förutsättningarna för att industrin som helhet ska bli konkurrenskraftigare på det internationella planet.
Programmet Avancerad digitalisering är ett konkret exempel på hur samverkan mellan stat och industri kan driva på teknikutvecklingen. Med över fyra miljarder kronor i gemensam finansiering från 2023 till 2027, från såväl offentliga som privata aktörer, är målet tydligt: att ta fram avancerade digitala lösningar som stärker konkurrenskraften hos svensk industri.
Sveriges Statsskuld