Uppsala Universitet - Logo

Doktorand i maskininlärning av fysikbaserade kraftfält

Uppsala Universitet

Uppsala län, Uppsala

Tidigare erfarenhet är önskad

22 dagar kvar
att ansöka till jobbet

1-2 doktorander i maskininlärning av fysikbaserade kraftfält

Vill du arbeta med maskininlärning inom biokemi, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som vart och ett fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden för det vi gör ligger inom biologin, men vår forskning överlappar med andra områden som medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskap och fysik. Institutionen har över 200 anställda, varav ett 500-tal doktorander. Läs gärna mer om vårt arbete på https://icm.uu.se (https://icm.uu.se).

Programmet för beräkningsbiologi och bioinformatik huserar forskning (https://www.uu.se/institution/cell-och-molekylarbiologi/forskning/berakningsbiologi-och-bioinformatik) inom såväl tillämpad som teoretisk biokemi. Några viktiga ämnen är utveckling av grundläggande metoder samt tillämpningar inom enzymfunktion och läkemedelsutveckling. Nu finns det två öppna doktorandplatser i forskargruppen som leds av Prof. David van der Spoel och vi välkomnar motiverade personer att söka tjänsten för att stärka gruppen. Som doktorand kommer du utbildas i toppmodern forskning inom beräkningskemi och maskininlärning, i mjukvaruutveckling och mjukvaruhantering, samt i vetenskaplig presentation, såväl skriftlig som muntlig.

Arbetsuppgifter

Du kommer arbeta med att utveckla nya fysikaliska modeller för organiska molekyler, inklusive biomolekyler från scratch. För ändamålet kommer du använda vår egen kod, Alexandria Chemistry Toolkit, https://github.com/AlexandriaChemistry (https://github.com/AlexandriaChemistry) som är en maskin-inlärningskod för att framställa kraftfält baserat på kvantkemiska data. Koden distribueras som öppen källkod. Kodutveckling i C++ och Python ingår som en naturlig del i projektet och detta är nödvändigt båda för att introducera ny fysik i koden och för att hantera stora mängder data för att utvärdera och validera koden och modellerna. De nya kraftfälten kommer att tillämpas i problem från ekotoxikologi till studier av crowding inuti celler. En uppgift som tillkommer är att vara labbassistent på undervisning i kurser till högst 20% av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå inom X, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Även om doktorandutbildning är individuell, så kräver mjukvaruutveckling och hantering lagarbete. Av den anledningen söker vi nya gruppmedlemmar med bra samarbets- och kommunikationsförmåga. Du behöver behärska det engelska språket och ha utmärkta färdigheter i åtminstone ett av programmeringsspråken C++ eller Python.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Meriterande kvalifikationer:

  • bra färdigheter i båda C++ och Python
  • dokumenterade färdigheter i data science, inklusive maskininlärning och artificiell intelligens
  • bra kunskaper inom organisk kemi, fysikalisk kemi eller molekylär fysik
  • dokumenterad erfarenhet av att arbeta med Linux eller kommandoradbaserad datoranvändning
  • dokumenterad erfarenhet av att använda högpresterande beräkningskluster
  • dokumenterad erfarenhet av mjukvaruutveckling (helst i lag)

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer. https://regler.uu.se/?languageId=3 (https://regler.uu.se/?languageId=3)

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. David van der Spoel, +4618 471 4205, email: david.vanderspoel@icm.uu.se (mailto:david.vanderspoel@icm.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 15 maj 2025, UFV-PA 2025/963.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/ (https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/)

Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser 21-22 april 2025: Gratis energi och dyraste timmarna
    Mån, 21 apr 2025 - 13:01
  • Allmänt - Skrotningspremie höjd till 25 000 kr vid byte till elbil
    Mån, 14 apr 2025 - 18:30
  • Inflationen - Inflationen april 2025: KPIF stabil på 2,3%
    Fre, 11 apr 2025 - 08:36
  • Information om Statsskuld.se - Stora Nyheter & Förbättringar på Statsskuld.se
    Mån, 31 mar 2025 - 15:20
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06