Stockholms Universitet - Logo

Postdoktoral forskare inom paleoceanografi vid Stockholms universitet

Stockholms Universitet

Stockholms län, Stockholm

Tidigare erfarenhet är önskad

44 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Postdoktoral forskare inom paleoceanografi

Institutionen för geologiska vetenskaper är en del av Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

Den består av cirka 80 lärare, forskare, doktorander och teknisk/administrativ personal. Institutionen bedriver ett brett utbud av grundläggande och tillämpad forskning inom marin geologi och geofysik, geokemi och klassisk geologi.

Mer information om oss finns på: https://www.su.se/institutionen-for-geologiska-vetenskaper/ (https://www.su.se/institutionen-for-geologiska-vetenskaper/).

Projektbeskrivning

Vi söker en postdoktoral forskare för att undersöka paleoceanografin vid Nordgrönlands kontinentmarginal under holocen, tillbaka till 14 000 år sedan. Målet är att rekonstruera vattenmassornas egenskaper, inklusive deras temperatur, smältvatten- och näringskaraktär i relation till den föränderliga Nordgrönlands iskant, med fokus på oorganiska geokemiska proxyer.

Denna roll erbjuder en spännande möjlighet att utveckla och tillämpa etablerade och nya geokemiska metoder, såsom δ18O, Mg/Ca och/eller klumpade isotoper, för att kartlägga ocean-klimathistoria och drivkrafter i en avlägsen och outforskad del av Arktis som genomgår betydande miljöförändringar. Du kommer att arbeta med marinsedimentkärnor insamlade under tidigare expeditioner till Nordgrönland och ingå i ett team av doktorander och postdoktorer som samarbetar för att förstå ocean-isinteraktioner vid Nordgrönlands kontinentmarginal.

Denna anställning är en del av THAWING, ett stort projekt finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projektet undersöker hur förändringar i egenskaper och strömningsbanor för atlantiskt vatten som når Nordgrönland påverkar både den kortsiktiga stabiliteten och den långsiktiga utvecklingen av Nordgrönlands inlandsis, dess marina kryosfär och havsisekosystem (https://kaw.wallenberg.org/inflode-av-atlantvatten-i-arktis-hotar-gronlands-isar (https://kaw.wallenberg.org/inflode-av-atlantvatten-i-arktis-hotar-gronlands-isar)). Som sådant innebär projektet samarbete med andra postdoktorala forskare, doktorander och fakultetsmedlemmar vid Institutionen för geologiska vetenskaper samt forskare vid Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. Detta initiativ ger en unik möjlighet att arbeta inom ett brett tvärvetenskapligt nätverk och tillämpa olika analysmetoder i de senaste ocean- och klimatmodellerna för att bidra till vår förståelse av Arktiska oceanens sårbarhet.

Behörighetskrav

Med postdoktor avses en arbetstagare som anställs i huvudsak för forskning och som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Bedömningsgrunder

Examen ska vara avlagd senast då anställningsbeslutet fattas, dock högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl, kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Vi söker kandidater med en stark bakgrund inom proxybaserad paleoceanografi och ett intresse för Arktiska marina system. Dokumenterad erfarenhet av analys och tolkning av δ18O, Mg/Ca och/eller klumpade isotoper i maringeologiska och paleoceanografiska sammanhang är högt meriterande. Erfarenhet av foraminifer- eller ostrakodgeokemi samt Arktisk klimathistoria är också meriterande.

Kandidaten bör vara flytande i engelska och kunna arbeta självständigt såväl som i grupp och ha förmåga att hålla deadlines. Den framgångsrika sökanden förväntas vara baserad i Stockholm och kan komma att genomföra forskningsvistelser vid partnerinstitutioner, exempelvis i Norge, USA och/eller Storbritannien. Det kan även finnas möjlighet att delta i en framtida isbrytarexpedition till Norra Ishavet.

Urvalet kommer att baseras på en bedömning av hur väl sökanden förväntas kunna genomföra projektets uppgifter. Särskild vikt läggs vid sökandens kunskaper och färdigheter inom det föreslagna specialiseringsområdet, förmåga att uttrycka sitt arbete muntligt och skriftligt, kreativitet, initiativförmåga, självständighet och förmåga att samarbeta med andra forskare. Utvärderingen grundas på tidigare utbildning och erfarenhet, kvaliteten på tidigare publicerad forskning, ambition uttryckt i motivationsbrevet, beskrivningen av den föreslagna projektinriktningen samt eventuella intervjuer.

I anställningsprocessen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt forskningsfärdigheter. Vi ber sökande att bifoga en kort forskningsplan (max 2 sidor) till sin ansökan, där de beskriver hur de skulle uppnå projektmålen med hjälp av relevanta mikropaleontologiska metoder. Denna forskningsplan kommer också att vara en viktig del av urvalsprocessen.

Om anställningen

Anställningen avser heltid och gäller tills vidare, dock minst två år och högst tre år, med möjlighet till förlängning om det finns särskilda skäl. Tillträde enligt överenskommelse, tidigast 250701.

Vi erbjuder

Hos oss får du dynamiken i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör Stockholms universitet till en spännande och kreativ miljö. Du arbetar i en internationell miljö och får förmånliga villkor. Universitetet ligger beläget i Nationalstadsparken med goda förbindelser till city.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av professors Helen Coxall, helen.coxall@geo.su.se (mailto:helen.coxall@geo.su.se) och Matt O’Regan, matt.oregan@geo.su.se (mailto:matt.oregan@geo.su.se).

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: https://www.su.se/om-universitetet/jobba-på-su/att-söka-en-anställning (https://www.su.se/om-universitetet/jobba-p%C3%A5-su/att-s%C3%B6ka-en-anst%C3%A4llning).

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Information om Statsskuld.se - Stora Nyheter & Förbättringar på Statsskuld.se
    Mån, 31 mar 2025 - 15:20
  • Elpriset - Dagens och morgondagens elpriser i Sverige
    Mån, 31 mar 2025 - 13:01
  • Rabattkod - Fira med Live it – 20% rabatt på populära upplevelser!
    Ons, 26 mar 2025 - 12:01
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Inflationen - Inflationen i februari 2025: KPIF stiger till 2,9%
    Tors, 13 mar 2025 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06