Luleå Tekniska Universitet - Logo

Doktorand inom rymd- och markbaserade kommunikationstekniker

Luleå Tekniska Universitet

Norrbottens län, Luleå

Tidigare erfarenhet är önskad

42 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Doktorand inom nästa generations rymd- och markbaserade trådlösa kommunikations- och sensorteknik

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt närmare 2,1 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 900 anställda och har 18 700 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Institutionen för system- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU) söker en doktorand som vill bedriva forskning inom området nästa generations rymd- och markbaserade trådlösa kommunikations- och sensorteknik tillsammans med signalbehandlingsgruppen. Vi söker dig som är ambitiös och kreativ, har en masterexamen och stark analytisk förmåga, och som vill bidra till banbrytande forskning inom detta område.

Ämnesbeskrivning

Ämnet omfattar signalbehandling med inriktning mot utveckling och optimering av algoritmer för behandling av en- och flerdimensionella signaler som har nära anknytning till tillämpningar och tillämpad forskning.

Projektbeskrivning

I den sjätte generationens (6G) trådlösa system kommer satelliter i låg omloppsbana (LEO) att integreras med markbaserade system för att uppnå verklig global täckning. Detta möjliggör bredband med låg latens samt IoT-tjänster även i glesbygdsområden och svårtillgängliga platser, med hög energieffektivitet.

För att uppnå detta och undvika störningar måste signaler från satelliter, markstationer, basstationer och ett stort antal användare integreras på ett energieffektivt sätt, med hjälp av tekniker som massiv och distribuerad MIMO samt omkonfigurerbara intelligenta ytor (RIS). Utöver traditionella kommunikationstjänster är även mål som integrerad avkänning (ISAC) och positionering viktiga för 6G. Forskningen kommer främst att vara teoretisk, men LTU har testbäddar för möjliga experiment.

Projektets huvudsakliga syfte är att undersöka grundläggande principer och metoder för hur man på ett energieffektivt sätt kommunicerar, lokaliserar och känner av med hjälp av trådlösa signaler mellan LEO-satelliter och marken, med stöd av tekniker som MIMO och RIS. Forskningen är fullt finansierad och kommer att bedrivas vid avdelningen för Signal och system på LTU under handledning av biträdande professor Rickard Nilsson, LTU, och medhandledning av professor Emil Björnson, KTH, samt eventuellt professorer från Indian Institute of Technology (IIT). Resultaten kommer att publiceras i vetenskapliga toppkonferenser och tidskrifter, och förbereder dig för en framtid inom både akademi och industri.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. Du läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt.

Kvalifikationer

För att vara behörig till forskarutbildning krävs en masterexamen eller motsvarande inom signalbehandling, trådlös kommunikation eller matematik. Forskningen kommer att fokusera på signaler i det fysiska lagret, men kan även omfatta aspekter av media access control och nätverkslager. Metodologin förväntas inkludera signalbehandling, kommunikationsteori, matematik, vågutbredning, elektromagnetik, optimering, maskininlärning och nätverksteknik. Det är meriterande med dokumenterad erfarenhet inom dessa områden, särskilt i form av publikationer. Du ska ha utmärkta kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet.

Information

Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 20 % av heltid. Tjänstgöringsort: Luleå. Tänkt tillträde efter överenskommelse.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta biträdande professor Rickard Nilsson, 0920-49 1594, rickard.o.nilsson@ltu.se.

Facklig företrädare:

SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se
OFR-S Marika Vesterberg, 0920-49 1721 marika.vesterberg@ltu.se.

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 11 maj, 2025
Referensnummer: 1500-2025

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser idag och imorgon: Gratis el under vissa timmar
    Fre, 28 mar 2025 - 13:01
  • Rabattkod - Fira med Live it – 20% rabatt på populära upplevelser!
    Ons, 26 mar 2025 - 12:01
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Inflationen - Inflationen i februari 2025: KPIF stiger till 2,9%
    Tors, 13 mar 2025 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06