Doktorandanställning i Genusvetenskap vid Södertörns högskola

Södertörns Högskola

35 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Doktorandanställning i Genusvetenskap

Södertörns högskola är en högskola i Stockholm som bedriver utbildning, forskning och samverkan med det omgivande samhället för en hållbar samhällsutveckling. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder även polisutbildning och lärarutbildningar med interkulturella profiler. En betydande del av vår forskning är tvärvetenskaplig och specialiserar sig på Östersjöregionen och Östeuropa. På Södertörns högskola kombinerar vi ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter, i jakten på överraskande synteser, utmaningar och utveckling.

Genusvetenskap är ett expansivt, internationellt välkopplat forsknings- och utbildningsfält som syftar till att främja nya former av tvärvetenskaplig kunskap. Vårt forskningsfokus ligger på att utveckla feministisk teori och metoder, samt på kritiska perspektiv på makt i relation till samtida och historiska formationer av kön. Genusvetenskap erbjuder tvärvetenskapliga perspektiv på bildandet och transformationen av kön och dess skärningspunkter med andra maktstrukturer, såsom ras, sexualitet, klass och nationalitet, samt vetenskap, teknik och natur. Vi är intresserade av hur sådana skärningspunkter blir meningsfulla och materialiseras i olika historiska, geografiska, politiska, sociala och kulturella sammanhang. För mer information, vänligen klicka här. För en engelsk version, klicka här.

Kritisk och kulturell teori är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som består av sju ämnen inom humaniora. Forskningen fokuserar på kritiskt motiverade studier av kulturella artefakter och mänskliga praktiker. För mer information, vänligen klicka här. För en engelsk version, klicka här.

Den planerade forskningen för denna doktorandtjänst måste vara relevant för Östersjöregionen eller Östeuropa, eftersom tjänsten är knuten till Baltic and East European Graduate School (BEEGS), www.sh.se/beegs (http://www.sh.se/beegs), som finansieras av Stiftelsen för Östersjö- och östeuropeisk forskning och är en del av Centrum för Östersjö- och östeuropeisk forskning (CBEES) www.sh.se/cbees (http://www.sh.se/cbees), vid Södertörns högskola.

Behörighetskrav

NB. Alla poäng är ECTS-poäng.

De allmänna behörighetskraven är:

  1. en masterexamen, eller
  2. uppfyllda krav för kurser som omfattar minst 240 poäng, varav minst 60 poäng tilldelades på avancerad nivå, eller
  3. väsentligen motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt i Sverige eller utomlands.

Fakultetsnämnden kan medge undantag från de allmänna behörighetskraven för en enskild sökande, om det finns särskilda skäl. (Förordning 2010:1064)

Specifika behörighetskrav

De specifika behörighetskraven uppfylls av den som har 45 poäng på avancerad nivå i genusvetenskap, inklusive en avhandling värd minst 15 poäng, eller motsvarande kunskaper inom ett närstående ämne inom humaniora eller samhällsvetenskap.

Förmågan att assimilera akademiskt material på engelska och en behärskning av språket som är nödvändig för arbete med avhandlingen är förutsättningar för antagning till utbildningsprogrammet.

Antagning och anställning

Denne tjänst inkluderar antagning till tredje cykeln, dvs. forskarnivå, och anställning på en doktorandtjänst vid Institutionen för kultur och utbildning vid Södertörns högskola. Det avsedda resultatet för antagna studenter är en doktorsexamen. Programmet omfattar 240 poäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Tjänsten kan förlängas med högst ett år på grund av inkluderande av institutionsuppgifter, dvs. utbildning, forskning och/eller administration (motsvarande högst 20% av heltid). Andra grunder för förlängning kan vara ledighet på grund av sjukdom eller för tjänstgöring i försvarsmakten, ett valt uppdrag i fackförening/studentorganisation, eller föräldraledighet. Bestämmelser som rör anställning på en doktorandtjänst finns i högskoleförordningen, kapitel 5, avsnitt 1-7.

Anställningsdatum: 1 september 2025.

Allmän kursplan för tredje cykeln i genusvetenskap:

Engelsk version (link_to_english_version) eller Svensk version (link_to_swedish_version)

Information om antagningsregler inklusive urvalskriterier, och tredje cykeln vid Södertörns högskola:

Engelsk version (link_to_english_version) eller Svensk version (link_to_swedish_version)

Ansökningsförfarande

För mer information, se denna webbplats under FAQ. Vänligen använd Södertörns högskolas webbaserade rekryteringssystem “ReachMee”. Klicka på länken "ansök" (apply) längst ner i annonsen.

Din ansökan kan skrivas på engelska eller svenska/norska/danska och måste innehålla:

  • ett ansökningsbrev
  • curriculum vitae
  • examen och intyg som visar behörighet att söka tjänsten, inklusive kursplaner och litteraturlistor för kurser du önskar bli bedömd som motsvarande genusvetenskapskurser (om de inte är skrivna på engelska eller svenska/norska/danska, måste du bifoga en version som har översatts professionellt)
  • Bachelor-uppsats och Master-avhandling inom området i enlighet med behörighetskraven (om de inte är skrivna på svenska, norska, danska eller engelska, måste du bifoga sammanfattningar på 5-6 sidor vardera, cirka 2500 ord, utöver kopior av uppsatsen och avhandlingen på originalspråket)
  • en forskningsplan (projektplan) på mellan 1000 och 1500 ord. Projektets relevans för genusvetenskap, kritisk och kulturell teori och studier av Östersjöregionen eller Östeuropa måste vara tydlig
  • namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner, samt en kort notering om deras relation till sökanden (t.ex. handledare).

Om tillgängligt kan högst tre publikationer också bifogas.

Ofullständiga ansökningar kommer inte att behandlas.

Ansökningsdeadline:

13 februari 2025 kl. 23:59

Ytterligare information

Ulla Manns, Studierektor (tredje cykeln), [email protected] (mailto:[email protected]) (frågor om ämnet, allmänna och specifika behörighetskrav, urval, forskningsplan etc.)
Florence Fröhlig, Studierektor, Baltic and East European Graduate School (BEEGS), [email protected] (mailto:[email protected]) (frågor om Baltic and East European Graduate School)
Elina Nylander, HR-officer, Institutionen för kultur och utbildning, [email protected] (mailto:[email protected]) (frågor om anställning som doktorand)

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriserna i Sverige 2025-01-09: Vad kostar det att ladda bilen?
    Tors, 9 jan 2025 - 13:15
  • Inflationen - Inflationen i Sverige sjunker till 1,5% i december
    Ons, 8 jan 2025 - 18:05
  • Rabattkod - Exklusivt Träningserbjudande: Träna 2025 för Halva Priset med myMOWO!
    Fre, 3 jan 2025 - 09:01
  • Allmänt - Statsskuld.se: Nya Skatteberäkningar & Jobbsök
    Tors, 2 jan 2025 - 19:54
  • Opinionen - Novus December 2024: Socialdemokraterna i topp
    Tis, 31 dec 2024 - 14:35
  • Lån - Bolåneräntor i Sverige 2024-2026: Prognos och Råd
    Lör, 28 dec 2024 - 11:48
  • Styrräntan - Riksbanken sänker styrräntan: Hur påverkas din ekonomi?
    Fre, 20 dec 2024 - 11:48
  • Information om Statsskuld.se - Förbättringar på Statsskuld.se: Nyheter & Uppdateringar
    Tis, 17 dec 2024 - 08:56