Sveriges Lantbruksuniversitet - Logo

Tjänst inom sortprovning av lantbruksgrödor

Sveriges Lantbruksuniversitet

Uppsala län, Uppsala

Tidigare erfarenhet är önskad

16 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Institutionen för växtproduktionsekologi

Vi söker dig som vill bidra till sortprovning av framtidens odlingsmaterial, dess genomförande, utveckling och kvalitetssäkring.

Enheten för Sortprovning av lantbruksväxter testar och utvärderar prestanda av marknadssorter och är en del av Institutionen för växtproduktionsekologi. Hos oss får du vara en del av ett aktivt samarbete inom branschen, med myndigheter, växtförädlare och försöksutförare. Du kommer att vara med och genomföra och utvärdera fältförsök av både marknadssorter och nya sorter av lantbruksgrödor över hela Sverige. Tillsammans med våra samarbetspartner genomförs försök, utvärdering och sammanställning av resultaten. Vi utvecklar och sprider viktiga resultat för forskning, intressenter och allmänheten.

Är du redo att ta nästa steg i en nyckelroll inom odlingsmaterial och forskning? Då är detta tjänsten för dig!

Om jobbet

I denna tjänst kommer du att arbeta med ett brett spektrum av arbetsuppgifter som varierar beroende på årstid. Dina huvudsakliga ansvarsområden inkluderar försökplanering, bearbetning och sammanställning av försöksresultat samt rapportering och bedömning av nya sorter. Du kommer även att genomföra besiktningar av sortförsök, säkerställa kvaliteten på dessa och dokumentera deras användbarhet.

I samarbete med våra partners kommer du att bidra till utveckling och kvalitetssäkring av sortprovningen. Ditt arbete innebär aktivt deltagande i möten med myndigheter, försöksutförare, växtförädlare och sortföreträdare.

Arbetsuppgifterna är flexibelt fördelade och varierar beroende på säsong. Under perioder med hög arbetsbelastning, särskilt mellan augusti och december, förväntas det att arbetet inom sortprovning prioriteras framför andra arbetsuppgifter. Arbetet kan även innebära tillfälliga arbetstoppar.

Tjänsten erbjuder stor frihet när det gäller arbetsuppgifter och arbetsstruktur, samt möjlighet att aktivt bidra till utvecklingen och kvalitetssäkringen av den svenska sortprovningen. Samtidigt ställer rollen krav på ett högt engagemang och ansvarstagande, särskilt när det gäller samverkan med olika aktörer och leverans av resultat inom fastställda tidsramar och med hög kvalitet. Det är önskvärt att du ansöker om forskningsbidrag för att komplettera sortprovningens uppdrag och frågeställningar.

I tjänsten ingår också resor som en del av arbetsuppgifterna.

Din bakgrund

Vi söker dig som har ett intresse och goda kunskaper om lantbruksgrödor och växtodling, samt ett särskilt intresse för fältförsök, växtsorter och deras samspel med olika odlingsförutsättningar. Du vill aktivt bidra till utvecklingen av både dagens och framtidens växtodling och ser potentialen i att arbeta med de utmaningar som finns inom detta område. I rollen kommer du att interagera med olika aktörer från branschen, såsom försöksutförare, myndigheter, rådgivare, växtförädlare och forskare.

Du ser också möjlighet att koppla detta uppdrag till din egen forskning, och att använda sortprovningens infrastruktur för att stärka och utveckla din egen forskningsverksamhet. Vi söker en person som är engagerad, ansvarstagande och har höga kvalitetskrav på sitt arbete, samtidigt som du är lösningsorienterad och kan arbeta både självständigt och i grupp.

  • Vara disputerad och ha en relevant akademisk bakgrund.
  • Ha goda kunskaper om växtodlingens utmaningar samt de lantbruksgrödor som är relevanta inom svensk växtodling.
  • Behärska svenska i både tal och skrift.
  • Ha erfarenhet av fältförsök och att bearbeta statistiska resultat från dessa.
  • Inneha bilkörkort som gäller i Sverige.

Det är meriterande om:

  • Dina forskningsintressen kan kopplas till frågor inom sortprovning och växtförädling.
  • Du har erfarenhet av samverkan med olika aktörer inom forskning, myndigheter och lantbrukssektorn.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom god samarbetsförmåga, noggrannhet och ett lösningsorienterat arbetssätt.

Om oss

Institutionen för växtproduktionsekologi utvecklar kunskap om växtodlingssystem för att möta kraven på kvantitet och kvalitet vad gäller livsmedel, djurfoder och bioråvara på ett hållbart sätt i en föränderlig värld. Forskningen fokuserar på de utmaningar som uppstår med ökad efterfrågan, klimatförändringar, miljöpåverkan och förlust av biologisk mångfald kopplat till jordbruks- och livsmedelssystem.

Enheten för Sortprovning av lantbruksväxter testar och utvärderar prestanda av marknadssorter och ansvarar för VCU-provning av nya sorter av alla relevanta lantbruksgrödor i fältförsök som ligger fördelat över Sverige. Dessutom testar vi sorter i mindre omfattning också i ekologiska försök.

Undervisning sker på grund- och avancerad nivå huvudsakligen inom program som leder till examen inom agronomi och biologi.

Läs mer om institutionen här https://www.slu.se/institutioner/vaxtproduktionsekologi/ (https://www.slu.se/institutioner/vaxtproduktionsekologi/)

Läs mer om Sortprovningen här: https://www.slu.se/institutioner/vaxtproduktionsekologi/resurser/sortprovning---ny/ (https://www.slu.se/institutioner/vaxtproduktionsekologi/resurser/sortprovning---ny/)

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/ (https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/)

Placering:

Uppsala, eller enligt överenskommelse.

Anställningsform:

Tillsvidareanställning. SLU kan komma att tillämpa provanställning.

Omfattning:

50-70 % av heltid, eller enligt överenskommelse.

Tillträde:

Snarast, eller enligt överenskommelse.

Ansökan:

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2025-04-22.

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/ (https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/)

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser i Sverige: Gratis el mitt på dagen
    Lör, 5 apr 2025 - 13:05
  • Information om Statsskuld.se - Stora Nyheter & Förbättringar på Statsskuld.se
    Mån, 31 mar 2025 - 15:20
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Inflationen - Inflationen i februari 2025: KPIF stiger till 2,9%
    Tors, 13 mar 2025 - 08:36
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06