Lunds Universitet - Logo

Postdoktor i Människocentrerad Design vid Lunds universitet

Lunds Universitet

Skåne län, Lund

Tidigare erfarenhet är önskad

3 dagar kvar
att ansöka till jobbet

Postdoktor i Människocentrerad Design

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Postdoktorstjänsten är placerad vid Avdelningen för Ergonomi och Aerosolteknologi vid LTH, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet.

Ergonomigruppen vid LTH studerar och strävar efter att förbättra samspelet mellan människor och de produkter, system och miljöer de använder. Vårt mål är att bidra till ett bättre samhälle, särskilt i en alltmer digitaliserad värld. Vi lägger stor vikt vid genusfrågor och etiska aspekter och arbetar för att skapa inkluderande och kontextanpassade lösningar. Genom nära samarbeten med praktiken, en användarcentrerad forskningsansats och ett starkt samhällsengagemang arbetar vi för att förbättra människors vardag och främja en hållbar och inkluderande digital utveckling.

Särskild ämnesbeskrivning

Människocentrerad design (HCD) är en iterativ designmetod som sätter användarnas behov, förväntningar och begränsningar i centrum för hela utvecklingsprocessen. Syftet är att skapa lösningar som är både funktionella och meningsfulla för dem som ska använda dem. HCD bygger på en djup förståelse för användarnas sammanhang – deras mål, erfarenheter, vanor och utmaningar – och involverar dem aktivt i alla faser av designen, från behovsanalys till testning och vidareutveckling. Metoden kännetecknas av en cyklisk process där designidéer kontinuerligt prövas, utvärderas och förbättras utifrån användarfeedback. Genom att kombinera kvalitativa metoder som intervjuer, observationer och användartester med kreativa tekniker som prototypande och scenarioskapande, säkerställs att slutprodukten är användbar, tillgänglig och anpassad efter verkliga behov.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Postdoktorstjänsten är placerad vid Avdelningen för Ergonomi och Aerosolteknologi vid LTH, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • Att delta i två forskningsprojekt som på olika sätt utforskar framtidens gränssnitt mellan människa och maskin:
    • Det ena projektet undersöker hur bärbara sensor-motoriska gränssnitt och robotarmar kan utformas för att stödja kroppslig förmåga och självständighet hos personer med funktionsnedsättningar. Genom ett spekulativt designperspektiv prövar vi inte bara vad som är tekniskt möjligt idag utan också vilka framtida kroppar och relationer som kan bli möjliga och önskvärda.
    • Det andra projektet blickar framåt mot en arbetsmarknad där automation och robotar har en ökad närvaro. Vi undersöker vad som kan komma att definiera meningsfullt arbete i en sådan framtid. Vad vill vi att arbete ska vara och för vem? Genom framtidsdesign, scenariobyggande och deltagande metoder engagerar vi olika aktörer i att utforska alternativa framtider där människans roll inte ersätts utan omförhandlas på nya, värdeskapande sätt.
  • Att medverka i undervisning inom interaktionsdesign på grund- och avancerad nivå samt handleda masterstudenter.
  • Att delta i aktiviteter för att kommunicera, samt sprida projektresultat vid nationella och internationella konferenser med mera.

Inom projekten kommer du att:

  • Genomföra framtids- och spekulativa designworkshops för att belysa designmässiga, etiska, genusperspektiv och sociala aspekter kopplade till assisterande augmentation och robotar inom rehabilitering samt robotisering inom fordonsindustrin.
  • Undersöka och analysera genus- och jämlikhetsaspekter samt etiska frågor relaterade till de lösningar som utvecklas inom projekten. Översätta identifierade design-, etiska-, genus- och sociala faktorer till konkreta krav.
  • Ge rekommendationer för framtida utveckling av assisterande augmentation och robotar inom rehabilitering samt meningsfullt arbete i en robotiserad fordonsindustri.

För annonsen i sin helhet var god se Lunds universitets hemsida. LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Dela

Andra jobb inom samma område

Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb

Sökord / Yrke
Liknande jobb
Senaste artiklarna
  • Elpriset - Elpriser 21-22 april 2025: Gratis energi och dyraste timmarna
    Mån, 21 apr 2025 - 13:01
  • Allmänt - Skrotningspremie höjd till 25 000 kr vid byte till elbil
    Mån, 14 apr 2025 - 18:30
  • Inflationen - Inflationen april 2025: KPIF stabil på 2,3%
    Fre, 11 apr 2025 - 08:36
  • Information om Statsskuld.se - Stora Nyheter & Förbättringar på Statsskuld.se
    Mån, 31 mar 2025 - 15:20
  • Styrräntan - Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
    Tors, 20 mar 2025 - 14:02
  • Statsskulden - Sveriges Statsskuld på Historisk Lågpunkt
    Mån, 10 mar 2025 - 10:06