Lön z

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en z inom växt- och djurbiologer.

* Statistiskt säkerställd data från SCB; undersökningen baseras på föregående kalenderår.

Löneprognos för 2024: ~44 800 kr

** Prognosen anger förväntat löneläge idag och beräknas på tidigare löneutveckling fram tills idag.


Betygsätt ditt yrke som z
( betyg 3.07 / 5 av 42 st röster)

Viktig information - Nya yrkeskategorier

2014 införde SCB nya yrkeskoder. Detta innebär att tidigare yrkesgrupper delades upp i mer detaljerade yrkeskoder. Resultatet av detta blev att exempelvis 'z' bröts ut ur en större yrkesgrupp för att mer detaljerat visa löneläget för just detta yrke. Därför kan lönestatistiken skilja kraftigt mellan 2013 och 2014.

Klicka här för att hitta nyare information som sträcker sig fram till 2024.

Löneutveckling z

Skaffa en inkomstförsäkring

Om du skulle förlora din anställning så underlättar en inkomstförsäkring, A-kassans max belopp är nämligen bara 26 400 kr innan skatt.
Klicka på fackförbund för z så visar vi vilket fackförbund och inkomstförsäkring som passar just ditt yrke.

Vad gör en z

Pizzabagare arbetar i pizzabutiker, pizzerior, eller hos ett företag som levererar pizza, så kallade pizzabud eller på en restaurang. Pizzabagare kan vara egna företagare.

Arbetsuppgifter
Pizzabagare bakar pizzor, men många pizzerior erbjuder även annan mat som till exempel kebab, pasta, pajer, eller sallad.

Bakingen av pizzan ska ofta göras mycket snabbt. Men pizzabagare arbetar ofta mycket med förarbete. Man tillverkar pizzadeg, hackar, skivar och river grönskaer och andra råvaror som ska bli fyllning så att alla ingredienser finns till hands.

När en beställning kommer bakar man ut pizzadegen, fyller den och gräddar den i ugnen. Under senare år har det blivit vanligare att efter gräddningen lägga på ytterligare ingredienser på pizzan.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Som pizzabagare måste man vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt. Efter varje arbetspass städas köket vilket ofta ingår i arbetet. Det är också viktigt att ha kunskap om och kunna redovisa ingredienserna i maten som lagas så att de gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur stor pizzerian/butiken/restaurangen är. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt. Man kan också servera, plocka disk och diska. Att göra alla moment själv är typiskt för en mindre pizzeria eller pizzabutik.

Periodvis kan det bli många beställningar samtidigt som man bakar pizzan och har kundkontakt, vilket innebär att arbetet stundtals blir stressigt. Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer vilket gör att arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.