Lön Servitör

25 500 kr

Vad blir lönen Efter skatt?

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Servitör inom hovmästare och servitörer.

* Statistiskt säkerställd data från SCB; undersökningen baseras på föregående kalenderår.

Löneprognos för 2021: ~26 700 kr

** Prognosen anger förväntat löneläge idag och beräknas på tidigare löneutveckling fram tills idag.


Betygsätt ditt yrke som Servitör
( betyg 2.72 / 5 av 18 st röster)

Servitör

Medellön

25 500 kr

Man

27 000 kr

Kvinna

24 800 kr

Yrkesprognos

Hård konkurrens

Löneutveckling Servitör

Skaffa en inkomstförsäkring

Om du skulle förlora din anställning så underlättar en inkomstförsäkring, A-kassans max belopp är nämligen bara 14 500 kr.
Klicka på fackförbund för servitör så visar vi vilket fackförbund och inkomstförsäkring som passar just ditt yrke.

Vad gör en Servitör

Servitörer arbetar på restauranger, hotell, konferensanläggningar med mera. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Arbetsuppgifter
Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren.

Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag vilken dryck som passar till maten ingår också i arbetet.

När gästerna ätit färdigt gör man i ordning notan och tar betalt. Man ansvarar också för att kassan stämmer. I arbetet ingår dessutom för- och efterarbete, till exempel att duka borden för att gästen ska få en trevlig miljö. Det är bra att ha ett sinne för detaljer som att se till att alla glas och bestick är putsade och salt- och pepparkaren är påfyllda.

Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Därför är det väldigt viktigt att man som servitör ger en god service så att gästerna får en bra upplevelse. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål om mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.

Under vissa perioder kan tempot vara högt med många gäster samtidigt. Det är viktigt att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt.

Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

Arbetstid
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del servitörer arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorer Privat sektor Privatanställda arbetare
25 500 kr 25 500 kr 25 500 kr

Lönestatistik baserat på Sektor