Statsskuld bloggen

 • Richard

  @statsskuld.se
  Publicerat 2016-11-14 19:47

  Ny Aktiesida

  Jag har länge önskat bygga en aktie sektion här på Statsskuld, men både önskemålen och det faktiska resultatet har växt så otroligt sedan jag började att jag idag inte bara lanserar en ny sektion; Utan faktiskt en helt ny hemsida, dedikerad till aktier.

  StockTrades.Today är namnet på en av världens bästa och nyaste aktiesidor. För stunden är den på engelska men jag planerar att översätta den till Svenska. Intialt så var tanken som sagt att det skulle bli en ny sektion på Statsskuld, men både funktioner och krav gick helt utanför ramarna och det passar sig bättre att lansera hela denna sektion som en helt ny sida.

  Sök aktier snabbt och enkelt
  En kul finess på StockTrades.Today är att du kan skriva vad du söker efter oavsett var du befinner dig. Du behöver inte klicka i sökfältet för att börja din sökning, utan skriv bara valfri aktie. Skriv exempelvis: Nomi som är aktie koden till Nordic Mines, en aktie jag själv köpt några av för stunden.

  Live uppdatering
  Jag började överväga att skapa något relaterat till aktier när jag en dag satt på Avanza och ville veta den aktuella kursen på en aktie men dessvärre så visar avanza alla aktier med en fördröjning på 15 minuter. Ambitionen blev därför att skapa en sida som är bättre och mer korrekt än övriga konkurrenter som inte kräver inloggning och då krävs Live uppdatering av kursen samt den ska vara så lättanvänd som möjligt. Det är en bit kvar och det är ett högt mål, men det ska gå, och jag känner att det börjar bli riktigt riktigt bra.

  Kom med ideer och förslag
  Jag vill jättegärna höra från er användare vad som kan bli bättre och vad som saknas. Både på StockTrades.Today samt även här på Statsskuld.se. Det är för er jag bygger och utvecklar, samt såklart för att jag tycker det är roligt själv.

  Ha en fortsatt trevlig kväll! //Richard

 • Richard

  @statsskuld.se
  Publicerat 2015-09-19 08:44

  Optimering, cache funktioner och nertid

  Under senaste veckan har jag arbetat hårt med att optimera sidan så att den ska ladda snabbt för bästa möjliga användarupplevelse.
  Dessvärre så har det som vanligt inneburit problem. Imorse när jag skulle dricka mitt morgonkaffe och titta på opinionssiffrorna så möttes jag av en blank sida. Ett script som har hand om cache m.m. hade kraschat med resultatet att hela statsskuld.se låg nere.

  Snabbare opinion
  Inget ont utan något gott i sig. Idag så laddar sidan på halva tiden mot tidigare, ca 300ms. Det är fortfarande långt ifrån dom 50ms som tidigare statsskuld presterade, men det var efter flera års hårt optimerande kombinerat med att den tidigare versionen helt enkelt inte var lika avancerad.
  Lediga jobb
  Har även hunnit med att ordna lite SEO på `lediga jobb` sidan, det var till största del sidor med samma titel och lite sådant som strulade. Med dom nya ändringarna blir det enklare för besökarna att hitta rätt sida från början när man Googlar. Lyckades även snabba upp det hela lite.
  Planen är att dela upp denna sida i fler sektioner så det blir enklare att hitta jobb i sin egen region eller inom sin nisch.
  Journalister och det stora nederlaget
  Statsskuld har idag många unika funktioner och på senare tid även många besökare. Jag tänkte därför att det kanske skulle vara möjligt att bli omskriven i IDG för att såklart nå ut till ännu fler besökare. Nu såhär i efterhand inser jag att jag troligen var lite naiv när jag ringde till IDG för att presentera min sida.
  Dessvärre blir journalister kontaktade ganska ofta och vill inte prata i telefon utan jag blev ombed att skicka ett mail till en journalist och kort berätta om min sida så skulle han återkomma. Sagt och gjort, jag skrev ner några rader i hopp om att få presentera sidan och vad som gör den unik.
  Jag hoppas jag får något svar, jag valde IDG eftersom jag tycker min tekniska lösning är bra. Men har börjat fundera på inte DI eller annan ekonomi sida kanske passar bättre i detta fall. Bruset i socialamedier måste vara enormt för att få synas/höras, jag själv som är utvecklare har förvisso jobbat med webben i 15+ år men aldrig "orkat" jobba med sociala medier, jag har fram till idag förlitat mig på att bygga bra tjänster och sidor. Men det måste bli ändring här.
  Time to get social
  Under vintern är planen att arbeta mer aktivt med sociala medier, allt ifrån en bättre facebook sida till twitter, rss feeds osv. Statsskuld måste börja synas ännu mer än vad den gör idag. Min ambition är att till 2018 bli Sveriges största ekonomisida. Precis lagom till valet med andra ord.

 • Richard

  @statsskuld.se

  Förbättringar, buggfixar och nya funktioner

  Valutakurser

  En vecka av testing och buggfixar är över, det har varit många småsaker att ordna.
  Sidan som visar Valutakurser strulade lite och visade ibland fel växelvaluta, den saknade även detaljerade diagram / charts för olika valutor. Nu finns ett stort diagram som visar respektive valuta i toppen. Så här kan tex sidan som visar den svenska kursen gentemot Euron se ut. Jag ska försöka ordna så det blir ännu mer detaljerat. Jag har även ordnat så att äldre länkar fungerar som dom ska till den ny valuta sidan.

  Lediga jobb

  Mycket tid har lagts på statsskulds nya sektion lediga jobb. Det har varit många småfel och buggar. Senast så uppdaterades hela sidan med möjlighet att gå tillbaka till tidigare sökresultat utan att behöva göra en ny tidskrävande sökning. Saker som besökare tar för givet men i detta fall behövde massor av kärlek för att fungera.
  Matchningen mellan jobb och potentiell lön har även justerats. Det hände ofta att ingen lön visades trots att den informationen fanns tillgänglig.
  Även uppsnabbning av landningssidan av lediga jobb samt korrigering att dom senaste jobben visas i datum ordning.

  Lönestatistik

  Hittade en allvarlig bugg som resulterade i att alla länkar som gick till yrken med Stora bokstäver inte visade korrekt information.
  Det fanns även problem med matchningen mellan gamla och nya SSYK koder med resultatet att senaste lönestatistiken inte rapporterades utan bara fram till 2013. Dessa problem är nu lösta iaf. Ta gärna en titt under lönestatistik sektionen.

 • Richard

  @statsskuld.se
  Publicerat 2015-09-04 18:30

  Live testing av Statsskuld v2.0

  Äntligen!
  Idag påbörjas live testing av Statsskuld v2.0. Det finns fortfarande dolda sidor, funktioner och detaljer som jag arbetar med. Men efter 6 månaders hårt arbete under kvällar, helger och tågresor så vågar jag smygtesta v2.0.


  Finns det något nytt intressant?
  Ja! Från och med idag så kan du som besökare bli medlem hos Statsskuld och få uppdateringar direkt i din E-post gällande
  • Statsskulden uppdateras
  • Opinionsinstituten släpper sina nya undersökningar
  • Nya lediga jobb
  • Räntorna förändras
  • Skatterna ändras
  • Lönestatistiken uppdateras
  Mer info om nya funktioner kommer... Men tills dess, bli medlem. Mycket nytt är på gång!
  Blogg
  När jag började utveckla hemsidor under 90-talet så var det aldrig tal om att man skulle ha en blogg, jag har kämpat emot tills idag. Men från och med idag så ska jag försöka skriva lite om både tekniken bakom Statsskuld och även ge mig in i debatten om vad jag tycker om en del saker.
  Jag kommer börja med att skriva om alla nya intressanta och roliga funktioner som både tillkommit och är påväg, bokmärk!

©2019 Statsskuld.se / NameTyper Est. 2002